Noví laureáti Litteras Memoriales

Žilinská krajská samospráva sa pripravuje na udeľovanie svojich najvyšších vyznamenaní pre osobnosti, ktoré sa významným spôsobom pričinili o rozvoj regiónu. Kým v minulom roku Cenou Žilinského samosprávneho kraja, Pamätnou plaketou či Litteras Memoriales poctili tri ženy ‒ vojnovú veteránku Máriu Pelcrovú, interpretku ľudových piesní Helenu Záhradníkovú a atlétku Lucii Klocovú ‒ tentoraz sú medzi vybratými výnimočnými osobnosťami traja muži, pričom jeden z nich je úzko spojený s Maticou slovenskou.

Najvyššie uznanie župy tentoraz poputuje aj do rúk dlhoročného riaditeľa Biografického  ústavu MS Augustína Maťovčíka za mimoriadny prínos v oblasti literatúry a literárnej histórie. A. Maťovčík je autorom mnohých literárnych diel o slovenskom národnom obrodení a životopisov spisovateľov a národných dejateľov. Od roku 2013 zastáva funkciu riaditeľa Odboru správy a výskumu pôvodných prameňov Slovenskej národnej knižnice v Martine.

Žilinská župa udelí cenu aj známemu ľudovému umelcovi Ľubomírovi Páričkovi pri príležitosti významného životného jubilea. V Turci i na celom Slovensku je známy ako zručný výrobca ľudových hudobných nástrojov či interpret na pastierskych trúbach. Azda niet u nás folklórneho podujatia, na ktorom by neúčinkoval. Našu vlasť neraz reprezentoval aj na medzinárodných podujatiach. V Národnom dome Slovenského komorného divadla v Martine  si 13. decembra preberie z rúk župana Juraja Blanára Pamätnú plaketu Litteras Memoriales aj niekdajší žilinský hokejista Dušan Ondruš, tiež autor publikácie Žilinský hokej, ktorý sa nedávno dožil sedemdesiatich piatich rokov.

(rr)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.