Občania sú ustavične v pazúroch demagógov

thumbnail

Dvojitý meter parlamentných zástupcov sa rozprúdil. Za posledné štvrťstoročie sa neobyčajne zmenilo ego Slovákov. Čo sme kedysi považovali za tabu, dnes neplatí. Obchádzanie pravidiel, ba dokonca aj zákonov najvyššími ústavnými činiteľmi nie je dnes nič nezvyčajné. Čo vyprodukovala ostatná doba, najlepšie vidno v parlamente. Slovensko je zastupiteľská demokracia, teda poslanci sú zrkadlom istej vzorky obyvateľstva.   Počas rozpravy k programovému vyhláseniu vlády sa blysol poslanec Milan Krajniak (Sme rodina), autor knižky Banda zlodejov. Pri krste v roku 2000 získal mená Milan Ignác, niekedy si uvádza obidve. Takže Krajniak je šestnásť rokov zo svojho 43-ročného života katolíkom, na čo kládol mimoriadny dôraz pri svojom parlamentnom vystúpení. Hlási sa k Čarnogurskému a Lipšicovi a cíti sa ich politickým produktom. Ktovie prečo sa teda nestal členom Lipšicovej Novy, ale Kollárovej Sme rodina. Konzervatívnemu politikovi by sotva napadlo ísť do neštandardnej strany mnohodetného podnikateľa. Krajniakovi to zrejme neprekážalo a dokonca na jeho kandidátke figuroval ako dvojka.

  • FALOŠNÉ TÓNY

Vo vystúpení Krajniaka zaznelo niekoľko falošných tónov. V súvislosti so vznikom vlády sa  podľa neho používali slová ako zlodeji, zradcovia, podvodníci. Krajniak položil teda rečnícku otázku: „Prečo ľudia vo voľbách volili týchto zradcov?“ A hneď si aj vstupoval do svedomia: „Nie je to aj chyba nás opozície, že sme nedokázali viac ľudí presvedčiť, aby nás volili?“ Podľa neho je slovenská opozícia čistá bez káuz z minulosti. Len málokto tomu však uverí. Kto nesleduje kontinuálne politiku, ľahko podľahne demagógom, najmä ak svoje obete citovo vydierajú. V parlamente ešte nikdy nezaznel taký kompliment Slovákom, aký v rozprave použil poslanec Krajniak. Vraj Slovensko je víťazom 20. storočia. Ibaže  lichôtka nakoniec vyznela ako trápna neznalosť histórie, keď sa pozastavil nad tým, kde sú dnes Maďari či Česi. Maďari vraj stratili tretinu územia a Česi prišli o Podkarpatskú Rus a Slovensko! Žiaľ, oberanie ľudí o sebavedomie môže prichádzať aj zo slovenského parlamentu.

  • DVOJITÝ METER

Milan Krajniak menoval panteón Slovákov, ibaže obišiel tých, ktorí počas druhej svetovej vojny zachránili slovenský národ pred zánikom. Selektívny výber osobností ho usvedčuje z neobjektívnosti. Prinajmenšom z politickej korektnosti. Jeho deklarovaný príklon k rodine je v diametrálnom rozpore s účasťou v strane, ktorá ho vyniesla do parlamentu. Krajniak často kritizuje peniaze v politike, ale Kollárov mešec v kampani mu zrejme neprekážal. Dnešnú spoločnosť nie je ťažké oklamať. Generácie od skončenia druhej svetovej vojny museli žiť pod tlakom svojich hegemónov. Navyše Slováci nielen pod diktátom Moskvy, ale aj Prahy. Výsledok sa prejavil. Na pokrivenom historickom povedomí, absencii pocitu vlastenectva i kresťanských hodnotách.

  Anna HROMJÁKOVÁ - Foto: internet       



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.