Odborníci výber schválili, opozícia mala výhrady

thumbnail

Bývalý dvojnásobný minister a v súčasnosti poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Ľubomír Jahnátek je podľa predsedu vlády Roberta Fica najlepší kandidát na predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Výhercu výberového konania mala v stredu 4. júla do funkcie potvrdiť vláda. Zákon o regulácii v sieťových odvetviach, ktorý dáva kompetenciu vymenovať predstaviteľa ÚRSO po novom vláde, bol v parlamente po prelomení veta prezidenta SR Andreja Kisku schválený 13. júna. Predseda vlády koncom júna potvrdil, že „budúci týždeň bude Jahnátek vládou do tejto funkcie vymenovaný, keďže vo výberovom konaní nemal konkurenciu“. Výberová komisia Ministerstva hospodárstva SR označila Ľubomíra Jahnátka, ktorého nominovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), za najlepšieho spomedzi štyroch prihlásených kandidátov na post šéfa ÚRSO. Opozícia tento výber kritizuje, nominácia dlhoročného politika podľa jej predstaviteľov ohrozuje nezávislosť regulačného úradu.

■ POZNÁ PROBLEMATIKU

Premiér Robert Fico je zjavne s výberom spokojný: „Nad všetkými vyčnieval o štyri konské dĺžky. Je to človek, ktorý sa vyzná, a preto ho s veľkou radosťou podporím,“ vyhlásil predseda vlády. Ľubomír Jahnátek chce nezávislosť ÚRSO garantovať v intenciách zákona. „Tváriť sa po jedenástich rokoch na najvyšších postoch v štáte, že nemám so stranou Smer-SD nič spoločné, by bolo neslušné voči tejto strane a bolo by to neférové voči občanom. Som za Smer-SD v hospodárskom výbore parlamentu, som tam ako nominant. Nie som členom Smeru, ale od roku 2006 som bol vždy nominantom strany Smer-SD. Teraz nejdem na základe nominácie predsedníctva Smeru alebo vlády, ale na základe nominácie AZZZ,“ povedal na margo výberu Ľ. Jahňátek.

Združenie dodávateľov energií pripomenulo, že v nadchádzajúcich mesiacoch sa budú meniť viaceré legislatívne predpisy v energetike, a preto úrad čaká kvantum práce. Predseda Klubu 500 Vladimír Soták potvrdil, že Ľubomír Jahnátek bol na tento post najlepšie pripravený. Generálny sekretár AZZZ SR, ktorá ho na tento post nominovala, Oto Nevický si myslí, že „sme urobili dobre, lebo rozdiel pána Jahnátka oproti zvyšným trom kandidátom bol kategorický.“ Združenie miest a obcí Slovenska ocenilo u vybraného kandidáta predovšetkým praktické skúsenosti. Vzhľadom na súčasnú trojkoalíciu tiež možno očakávať, že svoje pri výbere okrem odbornosti zohrala aj politická blízkosť, teda prijateľnosť kandidáta pre ostatné dve vládne strany.

■ SPOCHYBŇUJÚ VÝBER

Podľa opozície by mal byť budúci šéf ÚRSO nezávislým kandidátom. Podľa niektorých jej predstaviteľov Ľubomír Jahnátek nespĺňa zákonné predpoklady na výkon tejto funkcie. Vzdelanie je jedinou podmienkou, ktorú spĺňa, je však vyštudovaným makromolekulárnym chemikom. Údajne nespĺňa ani sedemročnú dĺžku praxe v sieťových odvetviach, v energetickej cenotvorbe alebo tvorbe koncepcií v odbore, ktorú vyžaduje zákon. Diskvalifikačným faktorom je podľa opozície aj to, že syn exministra Jahnátka má byť prepojený so spoločnosťou JESS, ktorá má vybudovať nový jadrový zdroj v Bohuniciach. Vzhľadom na náročnosť úloh a riešenie viacerých aktuálnych problémov, z ktorých mnohé sú predmetom súdnych konaní, bude dôležité aj to, koho si nový šéf ÚRSO vyberie do kruhu najbližších, teda za svojich dvoch podpredsedov. Tí totiž tiež musia spĺňať rovnaké kvalifikačné predpoklady a nedávnou novelou zákona o regulácii získali silnejšie postavenie.

 

Ján ČERNÝ - Foto: internet

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.