Ostrov Rügen bol dlho nedobytnou pevnosťou a centrom ríše Ranov

thumbnail

Najväčší nemecký ostrov Rügen (Rujana) má plochu necelých tisíc štvorcových kilometrov. Žije na ňom sedemdesiatsedemtisíc obyvateľov. Nie tak dávno bol komunistickým rajom bývalej NDR a vyhľadávaným miestom, kde v lete chcel každý stráviť dovolenku. Aj kancelárka Angela Merkelová veľmi obľubovala tento ostrov v časoch, keď ešte robila vedeckú kariéru v NDR a bola lojálnou podporovateľkou východonemeckého komunizmu. Pre ďalšiu politickú kariéru rýchlo zmenila svoje presvedčenie a o NDR teraz nepovie jediné pozitívne slovo. Láska k Rügenu jej však zostala a pravidelne ho navštevuje.

V siedmom storočí osídlil ostrov Rügen slovanský kmeň Ranov (Rujanov). Na ostrove možno dodnes nájsť po nich stopy. Postavili mohutné opevnenia, ktorých zvyšky sa dajú obdivovať v Garzi, na Kape Arkona a na vrchu Rugard pri hlavnom meste ostrova ‒ Bergene.

VÝZNAMNÁ RÍŠA

Tento mimoriadne schopný kmeň západoslovanských Ranov vybudoval na Rügene významnú ríšu, ktorá existovala niekoľko storočí. Svojím spôsobom bola dokonca významnejšia ako Veľkomoravská ríša, a to už len tým, že mala neporovnateľne dlhšiu trvácnosť a bola vnútorne oveľa stabilnejšia. Nemala formu kráľovstva, ale mala kmeňové usporiadanie. Na Slovensku o tejto najstaršej vyspelej slovanskej kultúre na severozápade Európy takmer nič nevieme. Slovenskí historici o nej buď nevedia veľa, alebo sa o ňu neveľmi zaujímajú. Pochodil som celý Rügen ‒ je výnimočne úchvatný a má jedinečné svojrázne čaro. Samozrejme som sa zaujímal o stopy, ktoré na ňom zanechali Slovania, a o ich históriu. Ich vyspelá ríša výrazne ovplyvnila okolitý priestor Baltického mora, ako aj blízku pevninu, kde boli malé germánske kniežatstvá. Bola veľmi silná aj vojensky a jej sila sa zakladala na mocnej námornej flote.

OPEVNENÝ TRIANGEL

Dánske kráľovstvo bolo v tom čase veľmi úspešné a silné a obávala sa ho tak Británia, ako aj Škandinávia, ale na svojho konkurenta a protivníka na Rügene ‒ na nebezpečných Ranov ‒ vojensky nestačilo, a tento stav trval až do 12. storočia. Ranovia boli nielen vynikajúci bojovníci, ktorí robili úspešné výpady až na dánske brehy a hnevali tak dánskeho kráľa, ale vynikali aj ako skvelí stavitelia. V trojuholníku Barth ‒ Jasmund ‒ Gristow postavili na svojom ostrove početné hrady a chrámy. Ďaleko za hranicami ríše Ranov bol známy aj ich mohutný a impozantný tempelburg na Arkone, čo bola kombinácia hradu a chrámu, ktorý bol zasvätený slovanskému bohu Svantovitovi. Po zničení a dobytí Retry sa stal hlavným chrámom severozápadných Slovanov. Retra bola centrálnou svätyňou Slovanov v severovýchodnom Nemecku a patrila bohu Svarožičovi. Jej zvyšky sa archeológom dosiaľ nepodarilo lokalizovať. Aj táto svätyňa bola tempelburgom a bola religióznym, vojenským a politickým centrom zväzu lutických (lužických) Slovanov. Odtiaľ v rokoch 983 až 1068 organizovali odpor a odboj polabskí a baltickí Slovania proti pokresťančeniu a proti vzniku feudálneho štátu, ktorý bol prepojený s germánskym kresťanstvom a jeho kňazmi. Slovania oboje odmietali ako stratu slobody a otroctvo a dlho urputne bojovali proti nim.

VÍŤAZNÍ VIKINGOVIA

Bol to až dánsky kráľ Waldemar I. a veliteľ jeho vojska a zároveň aj poradca, biskup Absalon von Roskilde, ktorým sa v roku 1168 napokon podarilo poraziť silnú flotilu Ranov, ktorá chránila ostrov. Následne dobyli a zničili aj dôležitú pevnosť slovanských ostrovanov Svantovitov chrám v Arkone a po ďalších víťazných bojoch napokon ukončili teritoriálnu a religióznu samostatnosť slovanských Ranov na Rügene. Slovanské knieža Jaromar I. sa stal po konečnej porážke vazalom dánskeho kráľa a slovanskí obyvatelia ostrova prijali kresťanstvo z donútenia a zároveň stratili svoju slobodu v stredovekom feudálnom štáte. Svoje dojmy z týchto pamätných miest som vyjadril básňou, ku ktorej ma inšpirovala návšteva Arkony:

Arkona, ty skalný trón zašlých Slovanov,

Arkona, ty premocné bralo,

kde stojí mocný slovanský hrad

a stráži na Rujane ostražito, bdelo

slobodu jej slovanských detí,

aby im ju žiadne nepriateľa vojsko nevzalo.

Arkona, ty skalný trón

a posvätný dóm bohov Slovanov,

si ochranca slovanských morských krajov,

na tebe rozbijú a rozdrvia sa

divoké vlny všetkých

nepriateľských výbojov.

Arkona, nad tvojimi skalami

bdie mocný boh Slovanov Svantovit

a ochraňuje ich reč a zvyky,

bráni ich bleskami i hromami,

aby ich nikdy nesprznili

Germánov mravy a zlozvyky.

Roman BEDNÁR ‒ Foto: autor

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.