Plán autonómie predstavili aj premiérovi Viktorovi Orbánovi

thumbnail

Maďarónski politici menia rétoriku – chcú južný región!Podľa Roberta Fica sú vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom v súčasnosti najlepšie za posledné roky. Maďarsko sa muselo sústrediť na odrazenie toku imigrantov a pomáhalo mu v tom aj Slovensko poskytnutím policajných síl. Vzťahy medzi politickými špičkami sú teda dobré a zdá sa, že ich nemôže narušiť ani pôsobenie poslanca maďarského parlamentu za stranu Jobbik, ktorý napriek súdnemu rozhodnutiu nezavrel svoju ilegálnu kanceláriu v Dunajskej Strede. Strana maďarskej komunity bola v končiacom sa volebnom období mimo slovenského parlamentu, chce sa však dostať do NR SR v marcových voľbách.

■ ZMENILI RÉTORIKU

Strana kandiduje vo voľbách na čele s predsedom Józsefom Berényim. Ako dvojku postavila SMK neúspešného prezidentského kandidáta spred troch rokov Gyulu Bárdosa. Ten povedal: „Pojem autonómia sa v rámci SMK nepoužíva,“ a dodal, že v strane sa hovorí o samosprávnom princípe. K tomu sa vyjadril tento mesiac aj predseda SMK Berényi: „Južný región by bol vhodný. V južnom regióne by sa dalo aj iným spôsobom zaviesť používanie jazyka maďarskej menšiny a zároveň zachrániť školy a kultúrne zariadenia.“ Takže slovo autonómia by sme v aktuálnom oficiálnom predvolebnom programe SMK hľadali márne. Cieľom vraj je dosiahnuť, aby boli územia južného Slovenska spojené v spoločnom vyššom územnom celku, keďže súčasný systém samosprávnych krajov podľa tejto strany nerešpektuje prirodzené regióny.

csáky SMK štvorec
P. Csáky z SMK pôsobí v europarlamente. V prospech Slovenska?

Lenže v júni 2014 v denníku Pravda vyšla správa, že: „Strana maďarskej komunity má pripravený plán autonómie a predstavila ho už aj maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi počas jeho májovej návštevy na Slovensku“. Informáciu vtedy potvrdil aj člen predsedníctva SMK a zároveň čerstvo zvolený europoslanec Pál Csáky s tým, že „legislatívne by plán autonómie chcela SMK presadiť najskôr po parlamentných voľbách v roku 2016“. Núka sa tu otázka, či zrazu je všetko inak a SMK na autonómiu rezignovala nielen v rétorike, ale aj v skutočnosti, alebo ju len stiahla zo slovníka a ide na to poza bučky s inými označeniami toho istého obsahu?

■ VYSLOVIL TO

Do redakcie sa nám ozvali viacerí matičiari, ktorí si popri cestách všimli výrazný predvolebný bilbord s heslom autonómia. Propaguje sa tak tridsaťosemročný stavebný inžinier Béla Halász z Kolárova, ktorý figuruje v rámci kandidátky SMK na poslednom mieste s číslom 150. Bilbordu dominuje slogan: „Én kimondom: Autonómia!“ čo v preklade do slovenčiny znamená: „Ja to vyslovím: Autonómia!“ Neprehliadnuteľný je aj grafický prvok, ktorý vytvára upletené srdce z názvov južných slovenských regiónov ako Gemer, Novohrad, Žitný ostrov či Hont a z heslovitých výrazov ako identita, rodina, spolupráca, súdržnosť. Od hesiel sa naprieč bilbordom tiahne červeno-bielo-zelená maďarská trikolóra. Béla Halász nie je nováčikom na kandidátke SMK. Za stranu chcel byť poslancom NR SR už v roku 2010, keď kandidoval s číslom 24. Strana sa vtedy cez hranicu päť percent nedostala a B. Halász neskôr po páde vlády Ivety Radičovej v predčasných voľbách do súčasného dosluhujúceho parlamentu na kandidátke nebol.

■ STIAHNU HO

Kandidát Béla Halász sa teraz zviditeľnil, lenže svojím „vyslovením“ ide proti volebnému programu aj proti oficiálnej línii strany. Od pojmu autonómia sa SMK aktuálne dištancovala niekoľkokrát a ani vo svojom programe nič podobné nespomína. „Strana maďarskej komunity chce svojím programom osloviť predovšetkým južné Slovensko a maďarských voličov na Slovensku,“ stojí v úvode volebného programu SMK. Ako sa stavia vedenie strany k predvolebnému počinu kandidáta číslo 150? „V SMK je povolená aj individuálna kampaň,“ povedala ešte v lete minulého roku tlačová tajomníčka strany Helena Fialová. Kristián Forró ako vedúci volebnej kampane SMK k záležitosti B. Halásza aktuálne vyhlásil: „Vzhľadom na to, že bilbord nebol schválený a ide proti stratégii strany, sťahujeme ho z kandidátky.“ Taká vec si však vyžaduje určité administratívne úkony.

Ak sa kandidát Béla Halász za vlastné peniaze snažil riadne zviditeľniť a zvýšiť si šancu, aby sa z najspodnejšej priečky kandidátky prekrúžkoval až do parlamentu, bola to vraj jeho súkromná iniciatíva. No je tu jeden prvok, ktorý nie je zanedbateľný. Halász svojím otvoreným vyslovením hesla autonómia, ktoré SMK teraz zrazu nepoužíva, nereprezentuje iba sám seba. Vyslovil sa nepochybne aj za iných iredentistov, ktorí tu pod rúškom občianskych slobôd pracujú na svojom pláne zmeniť južné Slovensko na autonómnu oblasť, hoci v rámci Európy je to v súčasnosti už prežitok. Za prežitok však autonómiu určite nepovažujú napríklad v Maďarsku členovia strany Jobbik a ich priaznivci na juhu Slovenska.

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ – Karikatúra: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.