Plynové krízy síce prichádzajú v januári, ale...

thumbnail

Návrh energetickej únie sa vníma ako zbraň proti Gazpromu

Plynové krízy síce prichádzajú v januári, ale...

Dušan D. KERNÝ – Foto: archív SNN

Poľsko, ktoré navrhlo pred rokmi projekt Východného partnerstva, čo vyústilo aj do terajšej situácie na Ukrajine, prichádza s novým návrhom energetickej únie. Podľa názoru poľského predsedu vlády D. Tuska by to mohlo uvoľniť „ruské energetické zovretie“ a čeliť mu spoločným postupom. Koncept energetickej únie je založený najmä na logike spoločného úniového prístupu k nákupu plynu za spoločnú cenu, jednotnú pre všetkých. Tak by ruský Gazprom mal jedného odberateľa a štáty Európskej únie by boli spoločným, jediným nákupcom. Ako konštatoval ruský denník Vedomosti/Financial Times Európa našla zbraň proti Gazpromu.

JEDNOTNÝ POSTUP

Poľský návrh, ktorý si pri rokovaniach vo Varšave osvojil aj eurokomisár pre energetiku G. Ottinger, nespočíva len na jednotnej, jednej cene na nákup ruského plynu pre všetkých odberateľov v EÚ, ale aj na výstavbe nových trás, pokračujúcej diverzifikácii dodávateľov, prepojení energetických sietí, najmä elektrických, a to nielen štátov Únie, ale aj Balkánu, Ukrajiny a Gruzínska. Posilnila by sa teda energetická infraštruktúra, posilnila by sa solidarita – pokiaľ ide o plyn a monopol Gazpromu by mal do činenia s monopolným nákupcom za spoločnú cenu v Európe. Je to logická úvaha, veď napríklad Litva, ktorá je oveľa bližšie dodávateľovi, platí za ruský plyn vyššiu cenu ako Nemecko, pretože teraz Gazprom rokuje s každým odoberateľom osobitne.

Spoločný nákup plynu je novinkou k doterajšiemu programu diverzifikácie. Podnetom sú samozrejme udalosti, chaos na Ukrajine. Každému je však už dávno jasné, že by nemecké firmy nestavali za drahé miliardy s ruskými priamy plynovod po dne Baltického mora, keby bolo na prepravu plynu cez Ukrajinu spoľahnutie. Poučili sme sa v roku 2009. Počas vtedajšej plynovej krízy sa dal počuť jeden člen vtedajšej vlády SR, že vinník za zastavenie dodávok plynu nie je v Moskve...

VYHROTENÁ SITUÁCIA

Aj teraz rastie riziko, že sa zastavia dodávky ruského plynu cez Ukrajinu, príčinou je tlak Gazpromu na to, aby Ukrajina zaplatila za dodávky plynu vopred, a to vzhľadom na trvalé sklzy úhrad. Situácia je vyhrotená aj medzi obomi štátmi. Prezident V. Putin preto napísal list osemnástim predstaviteľov štátov EÚ, kde poukázal na odborníkom dlho známe riziko, že Ukrajina môže odčerpávať z tranzitného potrubia ten plyn, ktorý je určený na európsky trh. V roku 2009 preto Gazprom kontroloval dodávky na svojom výstupnom zariadení prečerpávajúcej stanice na rusko-ukrajinskej hranici a zároveň mal ľudí v slovenských Veľkých Kapušanoch, aby kontrolovali výstup z Ukrajiny.

ZLÁ SKÚSENOSŤ VELÍ

Podiel ukrajinskej dopravnej cesty plynu do Európy je zhruba polovica celkového dovozu ruského plynu do EÚ. Je to ročne okolo osemdesiat miliárd kubických metrov. Samotná Ukrajina dováža ročne okolo dvadsaťosem miliárd kubických metrov plynu ročne. Severný potok – Nord Stream z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, teda trasa obchádzajúca dlhoročne neistú Ukrajinu, je teraz tridsať miliárd kubických metrov, ale jeho celková využiteľná kapacita je päťdesiatpäť miliárd kubických metrov.

Plynové krízy nastávajú v zimných mesiacoch – a Európa je na to pripravená, teraz je v štátoch EÚ uskladnených tridsaťšesť miliárd kubických metrov plynu, čo je o pätnásť miliárd viac, ako to bolo vlani v tom istom čase. A k dispozícii je dvojnásobná kapacita – celkovo až sedemdesiatpäť miliárd kubických metrov plynu.Slovensko sa tak stalo významným faktorom v spätnom dodávaní plynu na Ukrajinu, vyriešilo sa to v priamej súčinnosti vrcholných činiteľov USA, Slovenska s prispením Európskej komisie. Z toho je zrejmé, aká priorita sa pripisuje nielen bezvýhradnej podpore dočasnej vlády na Ukrajine, ale aj celkovej zmene na trhu s plynom medzi štátmi EÚ a Gazpromom. Slovensko sa práve pri spätnom (reverznom) dodávaní plynu zo Slovenska na Ukrajinu usiluje vyvážiť, doslova vybalansovať situáciu aj s Gazpromom aj s Ruskou federáciou; napokon celý plynárenský podnik SPP prechádza do rúk štátu. Kým tzv. malý reverz zo Slovenska na Ukrajinu je možný, o veľkom reverze cez hlavné plynové potrubie nie je možná zhoda s ruským dodávateľom. Diskusný návrh spoločnej energetickej únie sa teda strategicky týka Slovenska. Ukrajina je nielen v chaose, ale stále pretrváva neistota, priam aj nebezpečenstvo prerušenia dodávok, situácia je podobná vojenskému konfliktu. Ruská strana nikdy pri rokovaniach nehovorí, že zastaví dodávky plynu, poukazuje len na to, že pre nedostatok plynu bude Ukrajina brať plyn z tranzitných rúr. Zaznievajú hlasy, že Slovensko si musí byť bolestne vedomé nových pomerov.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.