Podnikavci už zas chystajú krádež storočia s vodou

thumbnail

Novela vodného zákona je „šitá“ na mieru nateraz neznámych podnikateľských skupín, ktoré pripravujú obchod storočia – masívny vývoz vody zo Slovenska. Novela vodného zákona pravdepodobne urobí z vody voľne obchodovateľnú komoditu, a najmä umožní jej vývoz zo Slovenska v neobmedzenom množstve. Bez takejto novely zákona by sporný obchod nebol možný. Spoločné vlastníctvo vody sa v prípade jej prijatia stane predmetom špekulácií.

Údajne už existujú a sú pripravené projekty na masívny vývoz vody zo Slovenska, ktorý sa má uskutočňovať potrubiami a tankermi. Najväčší záujem je o vysokokvalitnú vodu Žitného ostrova, z ktorého sa má vyvážať až 8 688 litrov vody za sekundu! To predstavuje viac ako osemdesiat percent celoročnej spotreby vody na Slovensku. Najväčším rizikom je, že toto množstvo sa má vyvážať bez toho, aby bol dopredu známy vplyv čerpania a vývozu na obyvateľstvo a životné prostredie (rapídny pokles hladiny podzemnej vody, pokles zásob pitnej vody, prípadne kontaminácia toxickými látkami).

ZAKROČÍ PARLAMENT?

V čase uzávierky tohto čísla SNN sa javilo, že novelu zákona budú poslanci parlamentu podrobne posudzovať až na júnovej schôdzi. Sú v nej viaceré dobre znejúce paragrafy, ktoré definujú vodu ako životne dôležitú zložku životného prostredia a nenahraditeľnú surovinu prírodného bohatstva, ktorá má strategický význam pre bezpečnosť štátu. Predkladateľ sa odvoláva na judikát Európskeho súdneho dvora, že voda je tovarom, nemal však zatiaľ odvahu vložiť túto definíciu do zákona. Premyslený je aj mechanizmus povoľovania vývozu, ktorý naoko vyzerá, že štát chce obchodovaniu s vodou zabrániť. Formálne majú o vývoze rozhodovať príslušné vodoprávne orgány (úrady životného prostredia). Hlavnú rozhodovaciu právomoc však zákon ponecháva v rukách úradníkov štátu, ktorí budú môcť selektovať, komu biznis povolia a komu nie. Za svoje rozhodnutia však neponesú zodpovednosť, pretože podľa osvedčeného scenára sa skryjú za kolektívne rozhodnutie vlády.

PODOZRIVÉ TICHO

Občan v návrhu novely zostal mimo rozhodovania. „Vôbec sa nečudujeme, že lobistické skupiny sa proti tomuto návrhu nepostavili,“ hovorí RNDr. Elena Fatulová, predsedníčka medzinárodnej organizácie Global Water Partnership Slovensko, odborníčka na hydrogeológiu. Na riziká legalizácie takéhoto špekulatívneho biznisu s vodou upozornila hromadná pripomienka verejnosti, ktorú podali RNDr. Elena Fatulová a Ing. Jaroslav Baran z OZ Rieka – združenie na ochranu vodných tokov. Počas necelých dvoch týždňov pripomienku podporilo vyše tisícšesťsto občanov.

„Biznis s vodou je veľkým hazardom najmä z dôvodu poklesov vodných zásob v dôsledku klimatických zmien. Tie sú evidentné a ich následky pociťujú aj v týchto dňoch poľnohospodári a občania v mnohých oblastiach Slovenska. Žiadna rozumná vláda sa do takého riskantného obchodu nepúšťa,“ upozorňuje Ing. Vladimír Mosný, PhD., odborník na hydrológiu, zaoberajúci sa hydrologickými procesmi desiatky rokov.

SÚHLAS KABINETUPriehrada na Váhu

Materiál prešiel vládou a nezabrali ani argumenty o pripravovaných opatreniach Európskej komisie, ktorá sa na základe petície občanov Európskej únie (doteraz ju podporilo vyše 1,7 mil. občanov EÚ) chystá takéto nekalé obchodovanie s vodou zastaviť. Bez odpovede zostala aj otázka, čo núti Slovensko, aby bolo prvou krajinou Európskej únie, ktorá takýto rizikový biznis otvára. Autori hromadnej pripomienky sa nevzdávajú. Budú pokračovať v zbere podpisov proti predaju a vývozu vody zo Slovenska. Oslovili listom aj premiéra Roberta Fica. Obrátia sa taktiež na európske inštitúcie, aby s ich podporou donútili slovenskú vládu uznať právo na vodu za základné ľudské právo. Návrhom novely sa mali zaoberať poradné orgány vlády a potom mala o nej rozhodovať vláda. Tá ju prekvapivo posunula do parlamentu. Zostáva veriť, že premiér nepripustí, aby riziká biznisu s vodou a jeho nepredvídateľné následky na občanov padli na hlavu jeho súčasnej vlády. Autori hromadnej pripomienky veria, že sa im podarí stretnúť sa s predsedom vlády skôr, ako by sa naozaj z takých či onakých dôvodov o nej hlasovalo v Národnej rade Slovenskej republiky. Tak isto dúfajú, že na schválenie tejto novely sa nenájde dostatok poslaneckých hlasov. Je verejným tajomstvom, že práve na nich vyvíjajú lobistické skupiny mimoriadny tlak. Dokonca počas májovej schôdze parlamentu sa hovorilo aj o zrýchlenom legislatívnom konaní o tejto novele, čo mimoriadne podnecuje iba ďalšie podozrenia z nekalých záujmov.

Ivan BROŽÍK – Foto: archív SNN

Podklady pre článok dodali organizátori hromadnej pripomienky.

 

 

 



2 Komentárov

  • n. kohut

    " Ja som malý kramárik / všetko dám za dolárik " ?

  • Juraj, Bratislava

    Do frasa! To už začneme vyvážať aj vzduch??!! Nech lobistické skupiny predávajú Eskimákom chladničky, podporia tak výrobu na Slovensku.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.