Pôdohospodárska veda bilancovala

Zvýšenie efektívnosti nášho výskumu nie je jednoduché. Slovenská akadémia pôdohospodárskych vied (SAPV) je učenou spoločnosťou vedeckých a odborných pracovníkov v oblasti poľnohospodárstva, výživy, potravinárstva, veterinárnej medicíny, lesníctva, vodného hospodárstva, tvorby a ochrany poľnohospodárskej a lesníckej krajiny a rozvoja vidieka.

Stáva sa smutným pravidlom, že vo vlastnej krajine čoraz viac žijeme ako ľudia postihnutí hluchotou, slepotou a navyše ešte i nevedomosťou. Preto aj o štyridsiatom piatom valnom zhromaždení Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied, ktorá si pripomína deväťdesiatročné jubileum vedeckého bádania, asi verejnosť ani len netuší.

„Slovensko je malá krajina. Zvýšenie efektívnosti nášho výskumu nie je jednoduché. Dá sa však docieliť úlohami, ktoré budú koncipované komplexnejšie a budú sústredené na menší počet tematických priorít so zameraním na nosné oblasti hospodárskeho a spoločenského rozvoja...“ povedal na valnom zhromaždení SAPV minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Skvalitnenie jednotlivých hospodárskych činností je nevyhnutné na plné produkčné, ekonomické a sociálne využitie potenciálu Slovenska. „Nedostatok kvalifikovaných ľudských zdrojov v oblasti slovenského výskumu sa dá riešiť vytvorením priaznivejších podmienok na prácu vedeckých pracovníkov s jasnou perspektívou kariérneho rastu. Práca výskumníkov si vyžaduje trpezlivosť, precíznosť a hlavne záujem prispieť k rozvoju spoločnosti. Preto si myslím, že naši vedci a výskumníci si zaslúžia dostatočné ocenenie i uznanie,“ konštatoval minister.

Slovenská akadémia pôdohospodárskych vied vznikla 1. januára 1991. Jej poslaním je starať sa o sústavný rozvoj vedecko-výskumnej činnosti v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, veterinárstva, lesníctva a vodohospodárstva. Akadémia vytvára podmienky na vzájomnú súčinnosť a koordináciu v oblasti pôdohospodárskeho výskumu, vývoja a výchovy vedeckých pracovníkov.

(ib)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.