Podprahové snahy o krádež Vianoc

thumbnail

Slovenská spoločnosť musí čeliť konzumnému spôsobu života a mamone. Vianoce nám klopú na dvere. Naše príbytky by sa mali naplniť pokojom, láskou k blížnemu, láskou k Bohu. Naše duše by mali pookriať a v počas Vianoc by sme mali myslieť na to, čo dobré sme počas roka vykonali. A zlé skutky oľutovať. V prvom rade nemyslime na seba, ale na svoju rodinu, blízkych. Pod vianočný stromček pripravujeme aj prekvapenia, darčeky – najmä pre deti. Žiaľ, životný štýl importovaný na Slovensko zo Západu potiera význam Vianoc. Mení tento sviatok na nepoznanie.  Slovákom cudzie kultúry a svetonázory potichu prenikajú do našich príbytkov, aby atmosféru Vianoc premenili na konzumnú naháňačku v nákupných centrách za prepychom a bohatstvom. Tieto protikresťanské agendy sa, žiaľ, začínajú udomácňovať aj v slovenskej legislatíve, a tým prenikajú medzi všetkých Slovákov.

  • VALASKÉ  ZVYKY

Nanútená rodová rovnosť, gender filozofia, bezhraničná podpora tých imigrantov, ktorí neutekajú pred smrťou vojny, ale za blahobytom, zo strany Európskej únie, tretieho sektora, korporácií a ich poslušných médií vytláčajú kresťanské princípy z našich sŕdc. A úbohé konzumné správanie sa Slovákov pred Vianocami, ukazovanie, kto si čo môže dovoliť, prebytočné počty hračiek pod vianočnými stromčekmi im v tomto ťažení len a len napomáhajú. Pôvodný zvykový a folklórny pôvod sviatkov Vianoc u našich predkov, spojený so zimným slnovratom, sa už odpradávna u slovenského človeka transformoval do oslavy narodenia Ježiša Krista, Spasiteľa sveta. Očakávanie jeho narodenia v dejinách spásy symbolizovalo štvortýždňové pôstne obdobie adventu, ktoré vyvrcholilo oslavou sviatkov Božieho narodenia. Historik a katolícky teológ Peter Mulík pre Slovenské národné noviny (SNN) tento nesprávny vývoj komentoval: „Tento prastarý zvyk sa v poslednom storočí skutočne zdeformoval v dvoch smeroch. Vianoce – vianočné trhy, vianočné koledy, vianočná nálada – sa nenáležite a nevhodne prenášajú do obdobia adventu.  Vianoce sa začínajú 25. decembra.  Duchovný zmysel Vianoc – ako očista, štedrosť, pohostinnosť, družnosť, radosť, nahradil bezobsažný konzumizmus s dôrazom na nákupy, jedenie, pitie, spojený niekedy s falošným a neprirodzeným súcitom a teatrálnym „ukazovaním dobročinnosti“. Pôvodné slovenské Vianoce napĺňali valaské zvyky, ako spievanie kolied susedom, chodenie s betlehemom, návštevy príbuzných a účasť na náboženských obradoch.

  • ČO NATO CIRKEV?

Ochrana tradičných vianočných zvyklostí  je na pleciach cirkvi.  Na Slovensku dve najvplyvnejšie cirkvi – katolícka a evanjelická – priznávajú, že duch Vianoc sa mení a zaniká. V konzumnej spoločnosti pod Tatrami, v ktorej vládnu médiá cudzích, protislovenských záujmov, aj hlas cirkvi zaniká nevypočutý – rovnako ako hlas Matice slovenskej. Tento nesprávny vývoj postihuje celú Európu. Potvrdil to pre SNN aj evanjelický farár a. v. Štefan Kiss: „Nie je to iba problém Slovenska, ale celej Európy. V celej Európe badať buď zhon po konzume, alebo naopak snahu od neho utiecť, pričom únik ľudia nie vždy hľadajú v cirkvi a duchovných hodnotách, ale napríklad v zimných dovolenkách či wellnes pobytoch. Cirkev neúnavne poukazuje na duchovné bohatstvo Vianoc, no jej hlas často zaniká. Je preto veľmi dôležité neprestať hovoriť o pravom význame Vianoc a nabádať k ich skutočnému sláveniu.“

Najrozšírenejšia katolícka cirkev tento nesprávny vývoj tiež nepodceňuje: „Vzájomné obdarovanie k Vianociam patrí. Boh nám prostredníctvom Panny Márie poslal ten najväčší dar: svojho Syna Ježiša Krista. Plní radosti z tohto tajomstva chceme aj my potešiť príbuzných, priateľov. Vianočný darček je toho pekným vyjadrením. Nesmieme však zabudnúť, že betlehemská radosť bola skromná, nenápadná, bez prepychu. Pastieri a mudrci z Východu priniesli dary; najdôležitejším však bolo dieťa v skromných jasliach. Cirkev sa preto snaží pripomínať, aby ľudia na Vianoce nemysleli v prvom rade na darčeky, ale na Krista. Treba si uchovať zdravý úsudok, nepomýliť prostriedok s cieľom.  A to je užitočné vo všetkých oblastiach nášho života,“ zdôraznil pre SNN hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kamara.

Skutoční Slováci a Slovenky! Nenechajme sa zmanipulovať sofistikovanými kampaňami proti Vianociam. Nebuďme ich súčasťou! Nepodliehajme mamone a konzumu. Len tak dokážeme zvýrazniť duchovné hodnoty tohto najkrajšieho sviatku v roku.

Maroš SMOLEC, šéfredaktor Slovenských národných novín

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.