Pomaly herecká legenda...

MEDAILÓN

Keď sa hercovi ujde úloha na mieru, je to výhra, ktorá sa prihodí azda raz za život. Nemám rád termín „kultový film“, ale Vesničko má středisková je dielo, kde sa komediálny plán kríži s hlbokou sondou do nášho, ešte takmer nedávneho života. Celý film totiž stál (až na výnimky) na dvoch postavách. Tak trochu retardovaný, ale ľudsky čistý Otík a jeho „šéf“, šofér Pávek, v nezabudnuteľnom hereckom koncerte v podaní Mariána Labudu.

 Marián Labuda sa narodil 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemciach, odkiaľ pochádza  trebárs aj ďalší významný herec, akým bol Gustáv Valach.  V rokoch 1961 ‒ 1964 študoval herectvo na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave a po promócii nastúpil do Slovenského národného divadla. V roku 1968 bol spoluzakladateľom legendárneho generačného Divadla na korze v Bratislave, neskôr v rokoch 1971 ‒ 1989 členom Novej scény v Bratislave a od roku 1990 je členom činohry našej prvej scény SND. Na doskách tohto divadla stvárnil celý rad významných postáv, ale svoju hereckú bravúru zanechal aj vo filmoch. Kto by si nepamätal jeho grófa Erdödyho z filmu Pacho, hybský zbojník. Marián Labuda vytvoril množstvo rozhlasových, televíznych a najmä filmových postáv v slovenských, českých a nemeckých filmoch. V Českej republike úspešného herca preslávili najmä už spomínaný film Vesničko má středisková a Král Ubu. Za svoju tvorbu bol Marián Labuda viackrát vyznamenaný. V roku 2007 ho ocenili cenou Hercova misia za mimoriadny prínos do hereckého umenia, v roku 2005 mu udelili Pribinov kríž II. triedy a v roku1996 získal cenu Český lev za mužskú úlohu vo filme Martina Šulíka Záhrada.  Marián Labuda v týchto dňoch oslávi životné jubileum sedemdesiat rokov. Aj v mene redakcie SNN a určite aj v mene vďačných divákov mu blahoželáme!

(mab)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.