Posilnili právomoci silových rezortov

thumbnail

Slovenský parlament prijal súbor zákonov označených ako protiteroristické. Tajné služby, súdy, prokuratúra či polícia, tieto zložky už o niekoľko dní ‒ od prvého januára 2016, budú mať aj nové právomoci. Zmenila sa aj Ústava Slovenskej republiky, v ktorej sa možnosť policajnej väzby zo súčasných štyridsaťosem hodín predĺžila až na deväťdesiatšesť hodín. Zmenu ústavy napriek nevôli celej opozície podporil MOST ‒ HÍD Bélu Bugára. Na novelu trestného zákona už potom stačilo sedemdesiatosem hlasov vládnucej väčšiny.

„Vláda je akcieschopná a bude akcieschopná do poslednej hodiny svojho mandátu, pokiaľ ide o bezpečnosť Slovenskej republiky,“ vyhlásil premiér Robert Fico a dodal, že nedovolí, aby taká hrozba, aká bola spôsobená nedbalosťou pri migračnej kríze zo strany európskych orgánov, mala ohroziť Slovenskú republiku. „To jednoducho určite nedovolíme,“ ubezpečil vo svojom vyhlásení.

■ LEGISLATÍVNE NOVINKY

V Trestnom zákone sa sprísňuje sadzba pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, ktorý sa dostane do kategórie obzvlášť závažných zločinov. V prípade trestného činu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme predpokladá už základná skutková podstata uloženie trestu na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo doživotný trest odňatia slobody. Zaviedla sa tzv. obligatórna väzba, teda súd bude môcť zobrať do väzby osobu, ktorá je obvinená z trestného činu súvisiaceho s terorizmom, a to bez uvedenia dôvodu. Podozrivých z terorizmu bude môcť náš štát držať vo väzbe v odôvodnených prípadoch až päť rokov. Terorizmus pritom rozšíri agendu Špecializovaného trestného súdu, ktorý bude mať prerokovávanie takýchto trestných činov na starosti. Zákon po novom akceptuje aj videonahrávku ako relevantný dôkaz.

■ KOMPETENCIE POLÍCIE

Kompetencie Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva v boji proti terorizmu novela trestného poriadku rozšírila. Policajti získali oprávnenie zaistiť osobu, ktorá by mohla mať súvis už len s hroziacim teroristickým útokom. Čas zaistenia môže byť až štyridsaťosem hodín lebo doterajšia lehota nestačila na spoľahlivé zistenie totožnosti podozrivého a iných údajov. Výraznejšie právomoci dostáva polícia aj pri zastavovaní a prehliadkach motorových vozidiel. V prípade teroristickej hrozby bude môcť vykonať nevyhnutné opatrenia na zaistenie bezpečnosti v hromadnej doprave. V NR SR prešla aj možnosť uzatvoriť verejne prístupné miesto, na ktorom hrozí teroristický útok, a bude tiež možné použiť zásahovú výbušku i na otvorených priestranstvách a v určitých prípadoch aj špeciálne strelivo.

Prevádzkovatelia webových sídiel alebo poskytovatelia domén budú povinní na základe príkazu súdu, vydaného po žiadosti SIS, zamedziť prevádzku webu alebo prístup na doménové meno, ak dochádza k šíreniu myšlienok podporujúcich alebo propagujúcich terorizmus, politický alebo náboženský extrémizmus, extrémizmus prejavujúci sa násilným spôsobom alebo škodlivé sektárske zoskupenia.

Ivan BROŽÍK - Foto: internet-zdroj: biztweet.eu



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.