Pozrime sa na chvíľu zo slovenskej zeme hore...

thumbnail

Pozrime sa na chvíľu zo slovenskej zeme hore do výšin – až ďaleko do vesmíru. Tam totiž mieri prvá slovenská družica. Niekoľkoročný sen sa stane skutočnosťou. Tak opísal podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Jakub Kapuš štart prvej slovenskej družice s názvom skCUBE. Pôvodne sa mala vybrať do kozmu už vlani na jar. Na obežnú dráhu Zeme odštartuje začiatkom júna. Najprv ju tam mala vyniesť raketa Falcon 9. Vlani však mala viacero technických problémov. SOSA preto prijala ponuku od ISRO (Indická vesmírna agentúra). Zariadenie spolu s ďalšími družicami a sondami odštartuje ako let C38 z indického kozmodrómu Sriharikota.

Celé zariadenie vyvinuli na Slovensku. Súčiastky, systém aj senzory. SOSA spolupracovala so súkromníkmi aj s akademikmi. Napríklad zdroj vyrobila dubnická firma RMC a ide o vývojový prototyp. „Myšlienka sa zrodila ešte v roku 2011. Dá sa povedať, že odvtedy sme na tom pracovali,“ povedal Jakub Kapuš. Sonda bude rotovať okolo Zeme vo výške približne päťsto kilometrov. Pobudne tam asi dva roky, neskôr sama klesne do nižších vrstiev zemskej atmosféry, kde zhorí. Rôzne pracoviská na Slovensku budú dvadsaťštyri  hodín denne sledovať a vyhodnocovať dáta, ktoré bude skCUBE posielať na Zem. Zariadenie má tvar kocky s rozmermi 10 krát 10 centimetrov. Na pohľad malý prístroj v sebe skrýva niekoľko senzorov, kameru a bude robiť na obežnej dráhe aj pokusy. V spolupráci s Fakultou elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity budú monitorovať vplyv radiácie, prenos dát a rádiového signálu.

Sonda síce nebude mať konkrétnu misiu, no pre našich vedcov je podstatné zistiť, ako sa bude správať a reagovať na nehostinné podmienky. Bude vlajkovou loďou slovenského vesmírneho výskumu.

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.