Predčasné voľby nebudú

thumbnail

Premiér Robert Fico sa rozhodol podať demisiu. Mal by tak vykonať v najbližších hodinách či dňoch. Ako podmienku si stanovil, že prezident A. Kiska, ktorý bude podľa ústavy menovať novú vládu, bude akceptovať výsledky parlamentných volieb z roku 2016, koaličnú zmluvu a to, že novým predsedom vlády bude člen SMER-SD. Takýto krok podporil aj koaličný partner MOST-Híd, ktorý uvažoval o predčasných parlamentných voľbách. Týmto vývojom je vysoký predpoklad, že predčasné parlamentné voľby nebudú a nová vláda bude pozostávať zo súčasných koaličných strán. Predstavitelia koalície takýto krok R. Fica považujú za "štátnicky" a postoj menšinovej strany B. Bugára za zodpovedný. Koalícia bude pokračovať a tým aj doterajšia relatívna politická stabilita slovenskej demokracie.

Opoziční politici to považujú za strach koalície pred voľbami a stranícky úder pod pás hlavne voličom MOST-Híd, ktorý preferoval odchod z koalície. Prezident A. Kiska takýto vývoj privítal, avšak vyžiadal si vopred 76 poslancov NR SR, ktorí budú podporovať novú vládu. Novým premiérom by mal byť Peter Pellegrini. Ministrom vnútra bude Denisa Saková a ministrom kultúry bude najskôr Erik Tomáš. Ministerka spravodlivosti L. Žitňanská už nebude ďalej pokračovať v novej vláde. Je pravdepodobné, že nová vláda získa podporu 76 hlasov.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.