Presladené školstvo

SEBAOBRANA

Detskí lekári varujú, že obezita školopovinnej mládeže u nás naberá hrozivé rozmery. Je to dané najmä nesprávnymi stravovacími návykmi a nedostatkom pohybu. Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová pripravila návrh zákona, ktorým sa snaží zmeniť stravovacie zlozvyky detí v školách. Predtým rozbehla kampaň Stop nezdravým potravinám a nápojom na školách a v rámci nej si urobila prieskum jednoduchou anketovou otázkou: Čo chcete, aby si vaše deti kúpili na desiatu v školskom bufete? Deti strávia v školách veľkú časť dňa. Vyvážená a normami stanovená teplá strava v školských jedálňach však situáciu nezachráni. Treba venovať pozornosť aj desiatej či olovrantu, ktoré si deti často kupujú v školských bufetoch a automatoch. „Prečo nemôžeme deťom dať to, čo im patrí: nutrične vyváženú a bohatú stravu, ktorá obsahuje dôležité a zdraviu prospešné látky, živiny a bielkoviny? Svoj návrh som konzultovala s množstvom odborníkov na výživu. Žiadny z nich nebol proti, pretože si uvedomujú potrebnosť zmeny,“ vyhlásila R. Zmajkovičová. Počet detí a mladých ľudí trpiacich nadváhou až obezitou každý rok stúpa. V európskom priestore ide o každé tretie dieťa.

Štátny tajomník ministerstva školstva Juraj Draxler vyhlásil, že regulácia potravín v areáli školy je vo svete bežnou praxou. Podľa neho v západoeurópskych štátoch platia v škole ešte prísnejšie obmedzenia. Zmajkovičovej návrh teda v tomto zmysle rezort školstva podporuje. „Ak sa snažíme regulovať už to, k čomu majú deti prístup v rámci školských obedov, tak je pomerne nezmyselné, aby sme potom dovolili, aby v bufetoch mali prístup k úplne inému sortimentu potravín,“ povedal J. Draxler a dodal, že v zahraničných prieskumoch sa nepotvrdzuje, že by regulácia potravín v školách viedla k vzniku nových bufetov v ich okolí, ktoré by boli zamerané na predaj nezdravých potravín. Návrh R. Zmajkovičovej podporuje aj Združenie miest a obcí Slovenska. Podľa jeho hovorkyne Marty Bujňákovej aj napriek určitým obavám zo zmenšenia ponuky produktov samosprávy návrh akceptujú.

Renáta Zmajkovičová hovorí: „Môj zákon obmedzuje predaj nevhodných potravín v školách a školských zariadeniach v prevádzkach ambulantného predaja. Pod touto definíciou sa rozumie automaty a bufety. Viem od domácich výrobcov potravín, že nie je problém dodávať vhodné potraviny do bufetov, ale musí byť vôľa ich tam obstarať. Vraj som ‚Popoluška‘, označil ma bulvár. Prečo tie úvodzovky? Popoluška musela vytriediť zrno od pliev. A práve o to sa snažím mojím zákonom, aby boli rozlíšené vhodné a nevhodné potraviny pre deti v školských bufetoch a automatoch.“

Z kladných príkladov vieme, že aj u nás už existujú automaty, ktoré sú prínosom pre zdravé stravovanie a predstavujú možnosť širokej ponuky čerstvých potravín, ovocia a zeleniny. Lenže to asi nie je také výnosné ako sladkosti a iné nezdravé pochutiny, ktoré okrem obezity ohrozujú detských konzumentov aj cukrovkou. Zmajkovičovej návrh zákona 9. októbra predbežne v školskom výbore parlamentu neprešiel. Piati prítomní poslanci boli za, ale zároveň piati boli proti, z toho dvaja bývalí ministri školstva...

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.