Slovensko prežilo politickú krízu

thumbnail

Slovensko má novú zrekonštruovanú vládu starej koalície. Slovensko má po mesiaci od vraždy novinára J. Kuciaka a jeho snúbenice novú zrekonštruovanú vládu, ktorú však tvoria rovnaké koaličné strany Smer-SD, Slovenská národná strana a Most – HÍD. Premiéra Roberta Fica nahradil Peter Pellegrini, ministra vnútra Roberta Kaliňáka Tomáš Drucker, podpredsedu P. Pellegriniho Richard Raši, ministra kultúry M. Maďariča Ľubica Laššáková, ministra zdravotníctva T. Druckera Andrea Kalavská a ministerku spravodlivosti L. Žitňanskú Gábor Gál. Jedine SNS si ponechala svojich ministrov vo vládnych kreslách bez zmeny. Komu politická kríza prospela, komu nie, aké boli skutočné motívy organizátorov protestov Za slušné Slovensko, sú hlavnými premennými posledných týždňov. Tieto faktory zásadne otriasli slovenským parlamentným systémom, ako aj ústavnosťou akou takou. Napriek vážnym turbulenciám sa situácia upokojila a plánované protesty na 23. marca organizátori vo viacerých mestách vrátane Bratislavy zrušili.

  • VRAŽDA NOVINÁRA

Je zrejmé, že spúšťačom politických zmien bola vražda dvoch mladých ľudí v obci Veľká Mača. Hoci J. Kuciak písal o korupcii a klientelizme, nie je jednoznačne preukázané, že za jeho smrťou bola práve novinárčina. Nespokojnosť menšej časti národa sa pretavila do úvodnej demonštrácie za spravodlivé vyšetrenie vraždy. Účasť na námestiach v slovenských mestách nebola zanedbateľná. A to využili opozičné politické strany. Aj keď organizátori ich nikdy nepustili na pódiá pred ľudí, osvojili si ich hlavný politický zámer: Odchod premiéra Roberta Fica a predčasné voľby. Podporil to dokonca aj prezident Andrej Kiska. Odpor ulice rástol, lebo vládna strana Smer-SD odmietla rezignáciu ministra vnútra a predsedu vlády. A keď sa už k týmto požiadavkám pridal aj koaličný Most –HÍD, politická kríza bola v plnom prúde. Neudržateľnosť si uvedomil minister Kaliňák a o pár dní aj premiér Fico. Obaja odstúpili. A dobre urobili. Provokatéri na uliciach začali volať po krvi. Vyhorela kancelária Smeru v Žiline a B. Bugárovi sa vyhrážali likvidáciou. Situácia sa mierne upokojila. Dezignovaného premiéra P. Pellegriniho však na prvý krát prezident A. Kiska nepodporil a jeho úvodný návrh novej vlády zamietol. Expert na ústavné právo Eduard Barány to prezentoval ako postup mimo slovenskej ústavy – teda v rozpore s hlavným dokumentom štátu. Pre denník Pravda uviedol: „Prezident nezodpovedá za zloženie vlády a vláda nepotrebuje na výkon svojich právomocí dôveru prezidenta, ale parlamentu.“

  • ÚSTUP PREZIDENTA

Pellegrini prezidentov návrh akceptoval – a namiesto ministra vnútra Jozefa Ráža ml. (syna známeho speváka skupiny Elán) ponúkol prezidentovi krízového manažéra a podnikateľa T. Druckera. S tým už problém nemal a na druhý pokus Pellegriniho vládu vymenoval. Takýto postup považuje agilný poslanec Smeru-SD Ľ. Blaha za neprijateľný. Na sociálnej sieti napísal: „Slovensko je parlamentnou demokraciou. Vo voľbách získali väčšinu koaličné strany, ktoré dnes garantujú väčšinu v parlamente na zostavenie novej vlády. Ústava je v tomto prípade jednoznačná: Prezident musí rešpektovať vôľu väčšiny poslancov. Ak niekto spochybňuje jasne vyjadrenú vôľu väčšiny v parlamente, koná proti základným princípom parlamentnej demokracie. Pošliapava ústavu, demokraciu a uzurpuje si moc, ktorú nemá. V politológii sa tomu hovorí štátny prevrat. A ústava v tejto súvislosti spomína vlastizradu.“

  • VOJNA POKRAČUJE

V mnohých demokratických krajinách – najnovšie aj vo Francúzsku – vyjdú do ulíc státisíce nespokojných občanov. Kritizujú vládne rozhodnutia. No tak ako rýchlo padla stabilná slovenská vláda s jasnými ekonomickými i zahraničnopolitickými úspechmi, s demokratickým systémom, s garantovanými ľudskými právami a so slobodou slova, sa často nestáva. Nebola pritom ani nepriamo zodpovedná za vraždu novinára. A navyše to možno nebolo ani stotisíc občanov, ako sme informovali v minulom vydaní SNN a prepočítali nízke percento demonštrujúcich. Napriek tomu tlak ulice bitku vyhral. Ale zápas o Slovensko stále pokračuje.

Maroš SMOLEC – Foto: MŠ SR - Ilustrácia: Ľ. KOTRHA

Súvisiace články

Komentár na danú tému z pera Romana Michelka

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.