Príťažlivý ples mladých matičiarov v Liptovskom Mikuláši

thumbnail

MLADÁ MATICA

Naladili správne struny záujmu a zábavy. Mladí matičiari v Liptovskom Mikuláši sa dlhšie zaoberajú netradičnými spôsobmi oslovovania starších a mladších vo svojom okolí. Po celý rok usporadúvajú rôzne národné podujatia a sami sa zúčastňujú na nespočetných akciách. Vyvrcholením ich úsilia býva každoročný Ples OMM Matice slovenskej.

Nebolo to inak ani v tomto roku, keď sa ples uskutočnil vo veľkej sále Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši už po piatykrát, takže mal malé jubileum. A treba zdôrazniť, že nie je to iba príťažlivá spoločenská udalosť alebo iba zábava, ale aj jedna z foriem oslovenia verejnosti, propagácie Matice medzi rôznymi spoločenským vrstvami, podnet na zamyslenie, z ktorého môže vzísť zapojenie sa do mnohorakých činností, ktoré Matica slovenská ponúka občanom.

STAROSTLIVÉ PRÍPRAVY

Prípravy podujatia  boli rozsiahle a trvali skoro mesiac. Organizácie celého plesu, o ktorý je tradične veľký záujem nielen medzi mladými ľuďmi, ale aj medzi staršou generáciou, sa ujal predseda OMM v Liptovskom Mikuláši Marek Nemec so zapojením Domu MS v Liptovskom Mikuláši. V tomto roku prišlo na ples neuveriteľných 232 hostí, no bolo by ich oveľa viac, lenže kapacita priestorov už objektívne nestačila.

Starší si prišli na svoje pri vystúpení folklórnej skupiny Stráne  z Važca a spoločne si zaspievali a zatancovali s ľudovou hudbou Haluška. Mladým zahrala a zaspievala známa hudobná skupina Ploštín Punk, pri ktorej sa naozaj všetci zabavili. Ďalšími „trhákmi plesu“ bola ohňová šou a DJ DOBO. Samozrejme nechýbala voľba kráľa a kráľovnej plesu. Celé toto vydarené podujatie moderoval Jaroslav Pažitný.

SLOVÁ ORGANIZÁTOROV

„Práve tento ples vždy v pozitívnom zmysle slova propaguje našu najstaršiu kultúrnu organizáciu Maticu slovenskú medzi mladou, ale aj staršou generáciou. Vďaka plesu sa mnohí dozvedia čo-to o tejto organizácii, mnohí už aj do nej vstúpili, keď sa dozvedeli o jej náplni, dejinách a vývoji,“ rámcoval udalosť jej hlavný organizátor Marek Nemec.

Ples mladých matičiarov sa v Liptovskom Mikuláši stáva pomaly a isto už tradíciou a prestížnou spoločenskou udalosťou. Za všetkým však naozaj je kopec organizátorskej práce, ktorú by nebolo možné zvládnuť bez spolupracovníkov, najmä mladých matičiarov. Je potešiteľné, že majú z čoho vyberať, v Mikuláši má OMM naozaj širokú základňu. Pri organizovaní plesu pomáhali aj ďalší mladí matičiari, za všetkých spomeňme Tomáša Paprčku, Jozefa Sálusa, Ľubomíra Sovu, Tomáša Šuryho, Lenku Oškovú a mnohých ďalších. Práve tento organizačný štáb nezaháľa už teraz po skončení plesu, rozmýšľa o plese, ktorý sa uskutoční o rok. Uvažujú nad ďalšími atrakciami a hosťami. Matica slovenská tak aktívne vstupuje aj do spoločenského života v Liptovskom Mikuláši  a zato si určite zaslúžia uznanie.

(red)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.