Projektové istoty programového dokumentu vlády

thumbnail

Predsavzatia kabinetu si na splnenie vyžadujú garanciu stability doma i vo svete. Koaličná vláda trojnásobného slovenského premiéra R. Fica sa oficiálne ujíma spravovania vecí verejných až po schválení vládou odsúhlaseného písomného dokumentu, ktorý pod hlavičkou Programového vyhlásenia vlády predkladá predseda vlády do parlamentu, a tým požiada o vyslovenie dôvery svojej vláde – čo sa už stalo. V porovnaní s predchádzajúcimi sú zásadné zmeny v tom, že terajšie Programové vyhlásenie ako záväzný dokument sa svojím obsahom opiera o štyri prierezové piliere, ktorými sú: boj proti nezamestnanosti, prekonávanie regionálnych rozdielov, zmenšenie priestoru na korupciu a politika funkčného štátu. Koaliční politici hovoria o pokračovaní doterajšieho proeurópskeho a proatlantického  smerovania Slovenska, opoziční o nedôvere k praktickej realizácii najmä v oblasti dosiahnutia vyrovnaného  štátneho rozpočtu, a teda aj efektívneho spravovania verejných financií do roku 2020. V tejto súvislosti však treba pripomenúť, že v minulosti sme prijali ústavný zákon o obmedzení zadlžovania, ktorý v praxi poznáme ako dlhová brzda. Ten predpokladá postupné percentuálne znižovanie doterajšieho kumulovaného deficitu verejného dlhu k HDP, čo, samozrejme, nie je možné bez každoročného percentuálneho znižovania deficitu verejných financií tiež k HDP, s čím vláda dnes ráta.

KRÍZA KONTINENTU

Plnenie konkrétnych opatrení v Programovom vyhlásení si okrem domácej politickej stability vyžaduje aj medzinárodnú stabilitu, s čím veru máme na starom kontinente nečakané problémy. Ak totiž Slovensko chce od roku 2020 vyrovnaný štátny rozpočet, musí dostať pod kontrolu nielen naše výdaje pri  spravovaní vecí verejných, ale zvyšovať aj  príjmovú stránku, ktorá  je vždy odrazom úrovne domácej ekonomiky, ale aj podmienok a situácie vo svete. Podľa publikovaných prognóz sa má HDP z 3,2 percenta v tomto roku zvýšiť na 4,6 percenta v roku 2019, a to nielen nárastom investícií a zvyšujúcim sa exportom, ale čoraz viac aj nárastom domácej spotreby, čo je vždy odraz narastajúcej životnej úrovne slovenských občanov. Bez politickej stability koaličnej vlády počas celého štvorročného funkčného  obdobia to však nie je možné, navyše sa budeme musieť vyrovnať s asi najväčšou politickou výzvou starého kontinentu od druhej svetovej vojny, ktorou je organizovaná migračná kríza. Bude totiž  slovenských daňových poplatníkov určite  stáť peniaze navyše, keďže ako členskú krajinu Únie nás jej riadiace orgány nútia do neprijateľného riešenia prevzatia niekoľkých desiatok tisíc migrantov. Paradoxne, máme ich prijať práve od tých štátov, ktoré sa rôznymi formami podieľali na likvidácii režimov a ich predstaviteľov v tých krajinách, z ktorých dnes smeruje do Európy nekontrolovateľná masa nespokojných utečencov.

PLATNOSŤ BALÍČKOV

O prvoplánovosti vojenských zásahov a ich následkoch na budúci politický vývoj v Líbyi či v Iraku  hovoril aj terajší americký prezident, ktorý tak priznal zodpovednosť za terajší stav v týchto vojnou rozvrátených a  konfliktných štátoch. Doteraz prijaté opatrenia nemajú očakávané výsledky a stoja európskych, a teda aj slovenských  daňových poplatníkov miliardy eur, ktoré sa mohli použiť inde.

Doteraz realizované dva sociálne baličky ostávajú v platnosti, navyše sa z pôvodne avizovaného tretieho balíčka prijalo vytvorenie ďalších stotisíc pracovných miest a zníženie nezamestnanosti pod desať percent. Z ostatných bodov sú najviac zaujímavé: dokončenie diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami, výstavba a modernizácia dopravnej infraštruktúry v menej rozvinutých regiónoch, s čím súvisí aj prehodnotenie nedávno zrušených vlakov InterCity. Právnické osoby určite poteší zníženie dane z príjmu o jedno percento s možnosťou ďalšieho znižovania a živnostníkov zvýšenie paušálnych výdavkov k výnosom. Naďalej však ostáva otvorenou otázkou zrušenie  daňových licencií v nadväznosti na očakávané opatrenia v oblasti lepšieho výberu daní a odvodov a aj dôsledkov panamských dokumentov. Za úplnú novinku v programovom dokumente treba pokladať sprísnenie poskytovania sociálnych dávok osobám odmietajúcim pracovať, s čím súvisí aj zneužívanie sociálnych dávok v systéme služieb zamestnanosti. Opatrenie v niečom kopíruje postup Británie, ktorá sa už odmietla podieľať na doterajšom zneužívaní ich štedrého sociálneho systému.  Počíta sa so zmenami v zdravotníctve a v školstve, a to nielen vo výrazne vyššom financovaní ich potrieb zo štátneho rozpočtu, ale najmä v zásadných štrukturálnych zmenách v doterajšom systéme ich fungovania, s čím zrejme nebudú spokojní pedagogickí pracovníci, ktorí chceli v tomto roku jednorazové  zvýšenie platov o 140 eur.  Otvorenou otázkou naďalej ostáva schválenie ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku tak, aby sa odstránilo doterajšie korupčné a netransparentné správanie sa všetkých účastníkov trhu bez výnimky.

Róbert HÖLCZ – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.