Prvý matičný predseda v Školskej ulici

thumbnail

Na Hlavnej ulici v Moldave nad Bodvou inštalovali na budove Matice slovenskej bustu jej prvého predsedu ešte v roku 2000. Lenže v nasledujúcich rokoch sa vtedajšie vedenie inštitúcie rozhodlo budovu predať, pričom miestni matičiari nedokázali toto rozhodnutie ovplyvniť. Napokon však s aktívnou podporou Členského ústredia MS v Martine a D MS v Košiciach bustu z objektu demontovali a po odbornom technickom ošetrení pripravili na opätovnú inštaláciu.

Prestavba Školskej ulice, ktorá je exponovanou komunikačnou tepnou a navyše aj zónou oddychu, ktorá dá tejto časti mesta novú tvár, sa na tento cieľ priam ponúkala. Na Mestskom úrade matičiari zistili, že sa tu vytvára aleja, ktorá by bola dôstojným miestom na opätovné umiestnenie busty Štefana Moysesa. Najpríhodnejší čas bol práve na 220. výročie jeho narodenia. Navyše, aleja priamo susedí s budovou gymnázia, ktorému Ministerstvo školstva SR v roku 1998 prepožičalo čestný názov Gymnázium Štefana Moysesa. Jeho riaditeľka RNDr. Zuzana Borovská návrh preto privítala  a samotný akt odhalenia busty podporila tým, že sa slávnosť môže konať v priestoroch gymnázia. Moldavskí matičiari po nevyhnutnom schválení výboru a súhlasných stanoviskách aj od občanov svoj zámer predostreli primátorovi mesta a poslancom samosprávy, ktorí ho schválili.  

A tak v Moldave nad Bodvou 29. augusta tohto roku slávnostne odhalili bustu Štefanovi Moysesovi pred gymnáziom nesúcim jeho meno. Na slávnosti s početnou účasťou verejnosti sa zúčastnili podpredseda MS Marián Gešper a riaditeľ Domu MS v Košiciach Michal Matečka. V sprievodnom kultúrnom programe vystúpili súbor Haviar z Rožňavy, dievčatá z folklórneho súboru Pántľika, ženské spevácke skupiny Živena. Všetkým zanieteným národovcom, ktorí sa zaslúžili o znovuodhalenie busty Štefana Moysesa, patrí veľká vďaka a uznanie.

Text a foto: František GREGUŠ

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.