Pútavé prednášky o Svätoplukovi

thumbnail

Dom Matice slovenskej v Bratislave v spolupráci so SOŠ na Farského ulici v Bratislave zorganizoval koncom mája populárno-vedeckú prednášku Tradícia kráľa Svätopluka, na ktorej sa podieľali riaditeľka D MS Daniela Suchá a tajomník Matice slovenskej Peter Mulík, ktorý je profesionálny historik.

Pútavým a veku študentov primeraným spôsobom Peter Mulík najprv vysvetlil pôvod vlastného mena Slovan, Sloven aj Slovák a potom priblížil dobu vlády kráľa Svätopluka vychádzajúc z historických pramenných materiálov, ktoré svedčia o živote panovníka, ako aj o oprávnenosti nazývať ho kráľom. Poukázal tiež na svätoplukovskú tradíciu v slovenskej literatúre, na jej národno-štátny význam a na prínos sv. Cyrila a Metoda – čo sú piliere nášho národného povedomia. O zaujímavosti vystúpenia hovoril nielen silný potlesk, ale aj živá diskusia medzi žiakmi po prednáške. Nasledujúci deň žiaci prvých ročníkov navštívili so svojimi pedagógmi Bratislavský hrad, kde si pri soche kráľa Svätopluka pripomenuli informácie o tomto najdôležitejšom  panovníkovi Veľkej Moravy. Počas prehliadky navštívili aj výstavu s názvom Z tieňa na svetlo (keď sa tvorí výstava...), reprezentujúcu unikátne artefakty zo Slovenska a z iných európskych krajín.

Žiaci využijú získané znalosti pri vyučovacích hodinách dejepisu, občianskej náuky, slovenského jazyka a literatúry, ako aj na maturitnej skúške z tohto predmetu. Podujatie obohatilo žiakov o nové poznatky a prispelo k zvýšeniu pocitu vlastenectva.

              Renáta KARBANOVÁ

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.