Robert Fico navštívil Maticu slovenskú

thumbnail

Podľa predsedu vlády majú predstavitelia Matice od neho prísľub pomoci, pokiaľ by sa dostali do situácie, že ju budú potrebovať, uviedol po vyše hodinovej návšteve Matice slovenskej v Martine predseda vlády R. Fico. Matičiari zareagovali a pripravujú viacero projektov na podporu zo strany štátu. Mali by vytvoriť priestor na zvýšenie účelovej dotácie Ministerstva kultúry SR na chod Matice, ktorá dlhodobo je na úrovni 1 494 tisíc EUR. "Návšteva premiéra v Matici považujem za úspešnú. Prezentovali sme mu naše pozitívne výsledky ostatných rokov a hovorili  aj o problémoch, s ktorými sme sa museli vysporiadať," uviedol pre SNN predseda Matice slovenskej M. Tkáč. "Predsedovi vlády sme pripravili zaujímavý program. Ukázali aktuálne knižné tituly vytlačené v minulých rokoch, pôvodné kroje z regiónu, kde sa narodil, obrazy a zaujímavé archívne dokumenty. Mám pocit, že sa v Matici cítil veľmi príjemne. Akoby si v rámci pracovného výjazdu v Turci u nás oddýchol. Veď návštevu predĺžil o vyše pol hodiny," doplnil správca Matice M. Smolec. Ako sa vyjadril premiér, Matica slovenská si musí zachovať politickú nezávislosť. Nemala by sa opakovať situácia z nedávnej minulosti, keď verejnosť vnímala ustanovizeň patriacu HZDS resp. SNS. Podľa R. Fico aktuálne smerovanie a riadenie Matice si politickú nezávislosť zachováva. Na druhej strane má právo vyjadrovať verejne aj politické názory, aj kritiku. R. Fico navrhoval, aby sa Matica vo svojom programe okrem štátnych úloh - venovala prioritne mládeži a slovenskému folklóru. Maticu s ním navštívili aj podpredseda NR SR a primátor Martina A. Hrčniar a poslanec a žilinský župan J. Blanár.

Ako uviedla TASR, Matica slovenská má podľa premiéra právo vyslovovať kritické súdy na adresu rôznych počinov, ktoré sa na Slovensku dejú a celkom prirodzene to od nej očakávam. Predseda vlády SR Robert Fico to povedal po dnešnom stretnutí s vedením Matice slovenskej v Martine. "Nikdy som sa k Matici neotáčal chrbtom. Matica je jedinečná národná ustanovizeň a čo by iné krajiny vo svete dali za to, keby mali takúto národnú kultúrnu ustanovizeň. Nie je to ľahké vo svete, ktorý je poznačený rôznorodosťou, vo svete, kde sa trápime všelijakými problémami, sa presadzovať na národnom poli," povedal Fico.

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč doplnil, že predsedovi vlády ukázali okrem iného aj pôvodné stanovy Matice slovenskej. "Videl aj niektoré problémové veci, ktoré sme prekonali. Som veľmi rád, že máme jeho podporu, a tým pádom aj podporu celej vlády. Budeme sa naďalej usilovať, aby Matica primerane tretiemu tisícročiu udržiavala slovenské tradície. Lebo, keď nie matica, tak kto iný ich bude udržiavať," zdôraznil Tkáč.

Podľa predsedu vlády majú predstavitelia Matice od neho prísľub pomoci, pokiaľ by sa dostali do situácie, že ju budú potrebovať. "Hlavne som pripravený s Maticou hovoriť na tému finančnej podpory projektov, ktoré sú dôležité pre Slovensko, pre slovenský národ. Tu treba jednoducho hovoriť o slovenskom národe. Sme na pôde inštitúcie, ktorá je predovšetkým určená slovenskému národu. Verím, že doterajšia spolupráca priniesla svoj osoh a že tá ďalšia, o ktorej sme dnes hovorili, bude rovnako prospešná. Tak pre Slovenskú republiku, ako aj pre Maticu slovenskú," uzavrel Fico.

(mrs), TASR - Foto: SNN, TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.