Rok Ľudovíta Štúra vo Zvolene - 18. apríl 2015

thumbnail

Slávnostné otvorenie Národných osláv 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra vo Zvolene bude pod matičnou zástavou. Už 18. apríla 2015 pripravuje Matica slovenská významné kultúrno-spoločenské podujatie v rámci Roka Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Konferencia, kultúrny program, spolková činnosť sú pripravené pre širokú verejnosť nielen zo Zvolena a okolia. Podporte ju svojou účasťou. Významné výročie si počas celého roka pripomínajú organizácie po celom Slovensku. Je nám potešením a cťou, že Vás budeme môcť privítať vo Zvolene, kde je počas roka pripravovaných niekoľko desiatok rôznych akcií a podujatí uchovávajúcich odkaz nášho národného dejateľa. Zvolen má v tomto smere niekoľko unikátov. Jedným z nich je napríklad Parková galéria Ľ. Štúra na Námestí SNP. Meno vyslanca v uhorskom sneme nesie okrem Parku aj Krajská knižnica, Stará radnica, Gymnázium a viacero súťaží aj podujatí s polstoročnou históriou.

Matica_200_Štúr_poster_webPočas dní 10. - 24. 4. 2015 sa vo Zvolene pripravuje množstvo spoločenských a kultúrnych udalostí. Kompletný rozpis na celý rok bude doplnený a zverejnený aj na webstránkach organizátorov a sociálnych sieťach. Už 10. 4. 2015 napríklad uvádza Divadlo Jozefa Gregora Tajovského  premiéru hry OROL TATRANSKÝ, ktorú bude počas roka reprízovať.

V piatok 17. 4. sa v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene stretávajú mladí žurnalisti z celého Slovenska na besedy a workshopy 20. ročníka súťaže Štúrovo pero. Večer uvádza Divadlo J. G. Tajovského pôvodný slovenský muzikál Prekliaty básnik.

V sobotu 18. 4. doobeda sa na Mestskom úrade koná Konferencia Matice slovenskej. Po poludní o 12.30 sa stretávame v Parkovej galérii Ľ. Štúra pri pietnej spomienke. Nasleduje slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Štúrovo pero v Knižnici.

Na Námestí SNP sa slávnostne otvárajú Oslavy o 14.00 príhovormi hostí. Tešia sa na Vás aj Sebechlebskí hudci, Ľudová Hudba Ďatelinka, FS Jánošík, viacerí herci, speváci, spevácke zbory a kapely. Zároveň od 14.00 začína program pre deti s tvorivými dielňami na Starej radnici.

Podvečer o 17.00 svoje brány otvorí opäť Divadlo, tentokrát pre Galavečer k 50. výročiu projektu Štúrov Zvolen. Po programe pokračujú oslavy multikultúrnym festivalom UZOLiUM. Ten ponúka žánrovo pestrý program vo viac ako tucte prevádzok po celom meste do neskorých nočných hodín.

Počas Roka Ľudovíta Štúra 2015 sa ale vo Zvolene môžete tešiť aj na ďalšie podujatia. Spomenuli sme len zlomok aktivít, preto budeme radi, keď budete sledovať webstránky organizátorov, na ktorých sa dozviete vždy aktuálne a podrobnejšie informácie.

Ďakujeme za Váš záujem a tešíme sa na stretnutie s Vami.
www.facebook.com/events/1646722972225593/

Viac informácií nájdete na stránkach:
www.culture.gov.sk / www.matica.sk / www.mladamatica.sk /www.zvolen.sk / www.kskls.sk / www.djgt.sk / www.ecav.sk /www.uzolium.sk / www.sturovzvolen.sk

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.