Rožňavské tvorivé dielne

Dom Matice slovenskej v Rožňave začal aj v roku 2015 organizovať tvorivé dielne zamerané na prácu s drevom a kovom. Vedie ich Ondrej Bašták Ďurán z Gemerskej Polomy, ktorý sa práci s drevom a kovom venuje v rámci svojich podnikateľských aktivít. Viacerí záujemcovia sa na tvorivých dielňach  pod jeho vedením mohli zúčastniť v Brdárke, Čiernej Lehote či v Rožňave. Vzhľadom na ich pozitívne reakcie rozhodli sa v D MS v Rožňave pokračovať v týchto aktivitách aj vo svojich priestoroch a matičná klubovňa veru ožila.

Deti sa zoznámili nielen s pracovnými nástrojmi (pílka, vŕtačka, dláto, brúsny papier, špeciálna kotúčová píla), ale aj s konkrétnymi materiálmi (mäkké/tvrdé drevo, oceľ, hliník, sklo, spojovací materiál). Chlapcov priťahovala najmä práca s drevom.  Na drevenom podklade ceruzkami naznačili, ako im má ujo Mišo, zodpovedný za kotúčovú pílu, vyrezať rôzne tvary a už si dokončovali svoje výrobky lepením, skrutkami, a samozrejme aj vymaľovali. Autíčka boli raz-dva na svete. Dievčatám sa páčilo maľovať farebné obrazy, ale aj spájať rôzne tvary dreva dokopy. Vďaka pomocníkom i učiteľskému dozoru sa podarilo vyrobiť vkusné darčeky, ktoré si malí majstri mohli zobrať so sebou a venovať ich mamičke alebo oteckovi. Niektoré zostali na dosušenie, ale tiež ich doručíme novým remeselným talentom. Jedno krásne popoludnie, plné džavotu a úsmevov, je za nami a my sa už tešíme na ďalšie stretnutie s tvorivou generáciou.

Ing. Zlatica HALKOVÁ, D MS Rožňava

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.