Senzačný čierny humor v bielom plášti

thumbnail

Kniha autora SNN o tom, s čím sa dá stretnúť v zdravotníctve. Zázračnú a výnimočnú každodennosť možno stretnúť v knihe Petra Valu. S odstupom troch rokov vydal už druhú, veľmi vydarenú knihu o živote a zo života lekárov, knihu, ktorá je úplným unikátom medzi knihami dneška. Je plná nezvyčajných príhod, ale zároveň je holdom desiatkam lekárov, no najmä poslaniu lekára.

Osobitosť príbehov o čiernom humore v bielom plášti spočíva v tom, že autor ich píše po desaťročiach strávených nielen spoznávaním lekárskeho prostredia, ale aj schopnosťou, danosťou, talentom nájsť príbehy a priam ich k sebe lákať. Humor, veselosť je takpovediac súčasťou životného štýlu Petra Valu. Zároveň je spojená s hlbokým ľudským záujmom o príbehy ľudí, o ktorých hovorí. V čase takom nežičlivom verejným debatám o zdravotníctve, zdravotníkoch, lekároch čitateľ môže priam s nadšením siahnuť po knihe, ktorá mu ukáže reálny život, skutočné príbehy skutočných ľudí.

Peter VALO_štvorec
Peter VALO

Druhá kniha Čierny humor v bielom plášti za každým príbehom približuje životopis lekára, to patrí k mimoriadne cennej súčasti knihy, ktorá sa číta s rovnakým záujmom ako text príbehov.  Dlhoročná schopnosť autora pohybovať sa s otvorenými očami v lekárskom prostredí mu vyniesla aj dôveru a kontakty. To mu otvorilo cestu k vyrozprávaniu napríklad cholerovej pohromy, keď vojsko obkľúčilo košickú nemocnicu, aby ju uzavrelo do karantény v roku 1970.V autorovom podaní je to priam filmový príbeh. Podobne nás do pomerov v bývalom režime uvádza rozprávanie o tom, ako sa na Kysuciach presadila cirkev proti vtedy všemocnej strane, je to plné miestneho koloritu.   Výnimočnosť autora medzi spisovateľmi príbehov demonštruje aj rozprávanie o známom bratislavskom profesorovi patológie. Boli to legendárne príbehy, ktoré poznala značná časť Bratislavy, kolovali v časoch nudnej tlače a sivého života svojou pestrofarebnosťou, človečinou. A zrazu príde po rokoch autor ako stvorený na to, aby písal o svete lekárov a pacientov a oživí aspoň časť toho, čím profesor zabával. A nielen na pôde lekárskej fakulty študentov, ale doslova v tých časoch ovplyvňoval takpovediac verejnú mienku presýtenú oficióznosťou či patetickosťou vtedajšieho jazyka a zošnurovanosťou verejnej komunikácie.

Kniha je aj vydavateľsky vydarená, jej brožovaná podoba do vrecka, nerozvláčne rozprávanie priamo k veci ju predurčuje na osud predchodkyne – že si vyžiada dotlač. Lebo je viac ako vynikajúcim sprievodcom čitateľa, napríklad pri cestovaní. Je to kniha, po ktorej možno kedykoľvek siahnuť preto, aby človeka čierny humor v bielom plášti uviedol do nielen do zaujímavých príbehov, ale aj k inému pohľadu na vlastnú každodennosť. Ku každej knihe patrí samozrejme príhovor. V prípade tejto knihy je to skvostné vyjadrenie prof. MUDr. Michala Valenta, doktora vied. To, že práve prof. Valent, výnimočná osobnosť,  napísal príhovor, je vlastne nielen visačkou kvality. Je aj znakom, ako vysoko si treba ceniť to, ako autor poňal lekárske príbehy. Profesor Valent, sám autor pozoruhodnej knihy Boli to iné časy, priatelia, hodnotil texty príbehov, ktoré väčšina aktérov pozná. Mnohí už nie sú medzi nami. A tak Valova kniha v slovenskej spisbe vyčnieva. A upozorňuje nás na pravdivosť motta knihy: „Tie najneuveriteľnejšie blbosti sa nedajú vymyslieť, tie sa musia stať.“ A o tom je výnimočná kniha výnimočného autora, ktorého uvádza výnimočná osobnosť – prof. Valent.

Text a foto: Dušan D. KERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.