Skúsený advokát presvedčil celý kabinet

thumbnail

Vláda SR jednomyseľne rozhodla, že post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie by mal zastávať Miroslav HLIVÁK. Vybrala si ho spomedzi deviatich uchádzačov, ktorých verejne vypočula, a tohto svojho kandidáta  navrhla na definitívne schválenie Národnej rade SR, zrejme na najbližšiu septembrovú schôdzu. Členovia vlády vyberali z deviatich kandidátov. Tí ešte pred verejným vypočutím museli splniť základné požiadavky výberu. O funkciu predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa uchádzali aj Martin Hasay, Helena Polónyiová, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová, Zita Táborská a Peter Kubovič. Išlo už o druhé kolo konkurzu, na prvom sa z menovaných zúčastnila Zita Táborská a Peter Kubovič.

■ ŠTÁT AKO KLIENT

„Na trhu pôsobíme pätnásť rokov, sme najväčšia advokátska kancelária. Zastupujeme subjekty z oblasti verejného sektora. Ja sa nikdy nepozerám na klienta cez prizmu politickej príslušnosti,“ povedal  počas výberového konania na Úrade vlády SR Miroslav Hlivák. Podľa toho, čo prezentoval počas vypočutia, profesionalizácia ÚVO, predvídateľnosť jeho konania a rozhodovania a výchova novej generácie odborníkov v oblasti verejného obstarávania – to sú tri piliere, na ktorých založil svoju predstavu o riadení dôležitej štátnej inštitúcie. „Ak sa chceme o týchto pilieroch rozprávať, ak chceme pohnúť systém verejného obstarávania vpred, musíme jasne definovať, že verejné obstarávanie považujeme za predmet verejného záujmu,“ zdôraznil Miroslav Hlivák pred členmi vládneho kabinetu.

■ PRIPRAVUJE KOMORU

Okrem iného by víťaz výberového konania chcel vytvoriť aj stavovskú organizáciu pre verejné obstarávanie – komoru verejného obstarávania. Išlo by o nezávislú stavovskú komoru, ktorá by sa nevenovala len príprave osôb zodpovedných za prípravu a realizáciu verejného obstarávania, ale na stavovskom princípe by vzdelávala svojich členov, vychovávala a zastupovala ich. „Osoby zapísané v komore budú niesť podobnú zodpovednosť, ako nesú advokáti, ako nesú autorizovaní architekti, notári alebo zdravotnícki pracovníci,“ vysvetlil Miroslav Hlivák. „Vláda jednomyseľne rozhodla, že predloží Národnej rade Slovenskej republiky ako kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie pána Miroslava Hliváka,“ vyhlásil po rokovaní vlády jej predseda Robert Fico. Vyzdvihol, že kandidát neprichádza z prostredia samotného úradu. „Myslíme si, že je dobré, ak príde nový vietor na Úrad pre verejné obstarávanie, niekto s pohľadmi z praxe, niekto, kto sa pozerá na činnosť tohto úradu zboku,“ komentoval rozhodnutie kabinetu Robert Fico.

 

Štefan ZLATOŠ – Foto: internet

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.