Spomínali na maliara Novohradu - Ľudovíta Kubániho

thumbnail

Od úmrtia Ľudovíta Kubániho, ktorého považujú za maliara Novohradu, uplynulo stodva rokov. Jeho rodáci v Dolných Strhároch, členovia tamojšieho MO MS, miestneho evanjelického zboru a ECAV vo Veľkom Krtíši, ale aj početní hostia z Maďarska si nedávno zaspomínali na tohto umelca, ktorého dielo sa predčasne uzavrelo vo veku päťdesiatsedem rokov.

Menovec známejšieho slovenského spisovateľa vstúpil do povedomia verejnosti na sklonku 19. a začiatku 20. storočia nesporným maliarskym majstrovstvom a dielami rôzneho žánru, najmä oltárnymi obrazmi, ale aj maľbami koní, ktoré miloval rovnako ako prírodu Novohradu, ktorú stvárňoval pri svojich umeleckých potulkách. Namaľoval okolo osemsto obrazov, z ktorých sa zachovali najmä biblické výjavy v kostoloch v Novohrade a v Maďarsku. Ďalšie diela sa nachádzajú v rôznych maďarských galériách a v súkromných zbierkach. Posledná výstava jeho obrazov, ako dosvedčujú pamätníci, sa uskutočnila v Prahe v roku 1952.

Dolnostrhárski matičiari i miestni evanjelickí veriaci si pri tejto príležitosti predsavzali, že preberú záštitu a starostlivosť nad hrobom majstra Kubániho a postarajú sa aj o hrob jeho otca, ktorý bol najdlhšie slúžiacim farárom v tamojšom cirkevnom zbore. V Dolných Strhároch slúžil farníkom päťdesiatštyri rokov, čo svedčí o jeho vytrvalosti i oddanosti kňazskému povolaniu. Na pietnej spomienke sa zúčastnili aj predstavitelia okresnej organizácie Csemadoku a tiež jediný známy vzdialený príbuzný Ing. Peter Liptaj, keďže po umelcovi nezostali priami potomkovia, lebo manželka mu zomrela v mladom veku, čo veľmi ťažko niesol po celý život. Nad hrobom umelca zaznel krásny prednes bývalej učiteľky Evky Šóšovej i mladých spevákov z Balašských Ďarmôt. Poďakovanie patrí aj Ing. Milošovi Beňovi a pracovníkom miestneho OU za podiel na príprave tejto  pietnej spomienky.

Ján LABÁT – Foto: autor

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.