Športové hviezdy mu prepožičali svoj lesk

thumbnail

Žijúca legenda slovenskej športovej portrétnej karikatúry Jozef  HRUŠOVSKÝ (1932), neopakovateľný tvorca unikátnej výtvarnej kroniky osobností slovenského športu nielen pre tých, čo spolu s nimi ako súčasníci prežívali ich športové osudy a úspechy i porážky, ale najmä pre budúce generácie, sa dožil koncom júla ďalšieho krásneho životného jubilea – osemdesiatich piatich rokov. Jozef Hrušovský patrí k najznámejším slovenským kresliarom v tomto žánri výtvarného portrétu nielen v slovenskom,  ale aj v českom prostredí a rešpektovanou osobnosťou medzi športovcami oboch krajín, ale i v zahraničí. Takmer polstoročie kreslil úsmevné podobizne hviezd nášho a svetového športu a hviezdy mu prepožičali časť svojho lesku z výslnia ich vrcholných aktivít a výkonov.

KRESLIARSKE OPUSY

K najznámejším kresliarskym opusom a najcennejším zberateľským unikátom patria v týždenníku Tip publikované Hrušovského skupinové portréty našich zlatých majstrov z OH, MS a ME – hokejových majstrov Európy z roku 1971 (Bern, Ženeva), hokejových  majstrov sveta z roku 1976 (Katovice), futbalových majstrov Európy z roku 1976 (Belehrad) a futbalových olympijských víťazov z Moskvy (1980), ktoré si nadšení fanúšikovia vystrihovali a kopírovali zo športových stránok v celej vtedajšej republike od Novej Sedlice až po Aš… Hrušovský zásadne kreslil  „face to face“, čo prezrádza jeho pohotovosť a bravúru. Aj preto boli jeho „tváre“ verné a charakteristické už na prvý pohľad aj bez podpisu. Skicoval priamo, zachytával ceruzou podobu karikovaného športovca  bezprostredne istou ľahkou obrysovou linkou bez šrafovania. Aj keď takmer vždy spodoboval celú postavu, typická a štýlovo príznačná bola preňho proporcionálne zvýraznená karikovaná tvár z profilu (en face), zvýraznená atribútmi športovej disciplíny. Finálnu podobu kresby pre médiá dotváral tušom.

TISÍCKY TVÁRÍ

Jeho takmer polstoročné výtvarné dielo (1962 – 2010) sa už uzavrelo. Skromne odhaduje, že nakreslil asi dvanásťtisíc tvárí. Inšpiráciou a rozhodnutím začať kresliť iba tváre športovcov bol strieborný úspech česko-slovenských futbalistov na MS 1962 v Čile, kde sme hrali vo finále proti hviezdnej Brazílii a nezabudnuteľnému Pelému... Niekoľko tisíc karikatúr publikovali len na Slovensku periodiká, ako napríklad Tip, Šport, Štart, Pravda, Práca, Ľud, Hlas ľudu. Stovky zaplnili aj stránky novín v Česku. Za známu „vatikánsku menu“ po nich (prevzatých z našich novín) rady siahli aj prestížne zahraničné športové noviny a časopisy nielen u susedov v Poľsku, Maďarsku, NDR, Rakúsku, ale aj v ZSSR, Juhoslávii, rovnako tak i vo vzdialenej hokejovej Škandinávii – vo Fínsku, v Nórsku, vo Švédsku. Len na osvieženie pamäti spomeňme jeho kresby športovca storočia a ľadového kráľa Nepelu a trénerky H. Múdrej; hokejistov Golonku, Nedomanského, Mikitu, Hulla, Jakuševa; zlatých šampiónov: V. Lukáča, Libu, Rusnáka, Černíka, Pálffyho, Staňu, Jágra; futbalistov Popluhára, Štibrániho, Adamca, Jokla, Ondruša, Dubovského, Kozáka, Masného, Jurkemika, Eusébia; zlatého boxera J. Zachara; atlétky Gleskovú, Mračnovú, Figingerovú, Kratochvílovú; cyklistov Tkáča, Labusa; atléta Plachého; naše krásky: Kucmanovú, Krajčirikovú, Gleskovú, Dekanovú, Červeňovú, Bielikovú, Zmekovú, Maškovú, Kocembovú, R. Tomanovú; trénerov Marka, Vytlačila, Vičana, Reimana, Vičana, Staršieho; športových novinárov Zemana, Šukala, Múdreho, Hornáčka… Aj keď sa so svojimi kresbami len veľmi nerád lúčil, nielen berlínska ľadová princezná a kráska Katarína Wittová bez nej z Bratislavy neodišla... Jeho kresby sú aj v Múzeu karikatúr vo Švajčiarsku a vo Varšave. Keď pred dvoma rokmi naši susedia v Poľsku vo Varšave vzdávali veľký hold svojim úspešným športovým olympionikom aj výstavou Slávni poľskí športovci, radi si spomenuli na Hrušovského – svojho priznaného „slovenského kronikára“ poľského športu. Návštevníci mohli na nej opäť obdivovať vyše  dve desiatky tvárí svojich športových ikon, ktoré nakreslil tento Slovák –Szewińsku, Kozakiewicza, Szurkowskeho, Bonieka, Lata, Komara... Majstra Jozefa Hrušovského, ktorý žije v Bratislave, veľmi teší, že dobre kreslili aj jeho dcéra Dagmar i synovia Ľubomír a Tomáš... Nás teší, že mu môžeme aspoň takto zablahoželať a popriať športovo veľa zdaru!

Peter ZÁVACKÝ - Ilustrácia F. Hrušovský

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.