Štafetu erópskeho predsedníctva 2016 preberieme po volebnej kampani

thumbnail

Mimoriadna príležitosť pre Slovensko. Slovensko bude v druhej polovici budúceho roka predsedať po prvý raz Rade Európskej únie. Z malých štátov túto náročnú úlohu už zastávalo Slovinsko a dva malé pobaltské štáty – Litva a teraz je to Lotyšsko. Je to mimoriadna udalosť a už v tomto roku by sa mali určiť na čas jej trvania slovenské priority. Úspech bude najmä úspechom vlády, ktorá ho pripraví.

Prevažná väčšina – okolo osemdesiat percent agendy, je pokračovanie v doterajších programových cieľoch predchádzajúcich predsedníctiev, ale asi dvadsať percent zvyčajne nastoľuje predsednícky štát. Okrem toho sa počas nášho predsedníctva uskutoční okolo dvesto sprievodných podujatí. Oficiálne preberie Bratislava štafetu 1. júla 2016. Myšlienka renovovať na tento cieľ aj chátrajúci kaštieľ v Rusovciach nebude súčasťou akcie ‒ nápad, ako vždy, využiť veľké medzinárodné podujatie na trvalý úžitok nevyšiel.

PRESTÍŽNE I NÁROČNÉ

Podujatie bude mimoriadne administratívne a finančne náročné. Už teraz sa organizátori pripravujú na to, aby sa nestalo predmetom politických licitácií. Veď nezhoda v otázkach európskeho významu viedla k pádu predchádzajúcej koaličnej vlády. Poučná je aj skúsenosť Česka, kde padla vláda práve počas predsedníctva. Okrem toho slovenskou osobitosťou bude volebná kampaň a voľby a predsedníctvo SR sa uskutoční  už v ére vlády, ktorá vzíde z volieb roka 2016.

eubludisk_660x440Organizácia predsedníctva  sa bude musieť do najväčšej možnej miery vyhnúť tradičnému slovenskému tangu okolo verejných obstarávaní. Tu je tiež negatívna skúsenosť z Čiech, kde došlo k škandálu a sporu okolo pol miliardy českých korún, ktoré sa presúvali prostredníctvom daňových rajov v Karibiku. Vyjasňovať to museli politici zodpovední za organizáciu podujatia v Prahe. Nejde len o prípravy samotné, ale aj o politickú a spoločenskú klímu v usporiadateľskom štáte. Minister Lajčák zdôrazňuje hlavný cieľ: Slovensko má udalosť využiť na to, aby posilnilo svoje pozície ako schopný a dôveryhodný partner.

SPOLOČENSKÁ ZHODA

Keďže hlavné prípravy sa udejú za terajšej vlády strany SMER-SD, a ešte k tomu pred parlamentnými voľbami, už teraz treba odstrániť všetky možné nášľapné míny i predpokladané konjunkturálne snahy alebo pokusy politických strán. Treba sa sústrediť na spoločenskú zhodu. Oponenti vládnej strany  a nejedno médium nebudú chcieť dopustiť, aby sa Robert Fico kúpal v úspechu samitu.

NÁROČNÉ TÉMY

Nejde o to dať Bruselu, čo je jeho – keďže drvivá väčšina programov bude pokračovanie v doterajšej práci predsedníctiev Rady EÚ, a potom sa účelovo usilovať o balíček slovenských záujmov. Našimi deklarovanými záujmami má byť energetika, boj proti daňovým únikom a aj problematika vody. Teda všetko výnimočne náročné témy.

Európska komisia pod vedením podpredsedu Maroša Ševčoviča bude pracovať na vytvorení Energetickej únie EÚ. Dnes čelíme novej situácii, keď ruský Gazprom chce smerovať plyn mimo Ukrajiny do Turecka, čo sa životne dotýka nielen záujmov štátov EÚ, ale osobitne aj tranzitného Slovenska. Zahraničnopoliticky sme tiež v novej situácii. Po odchode bývalej komisárky EK Ashtonovej s nulovou autoritou počas kríz napríklad na Ukrajine, je aj pre slovenskú diplomaciu nový priestor uplatniť sa na smerovaní zahraničnopolitického profilu EÚ. Dôležitá je aj podpora verejnosti. Aj keď i terajšie predsedníctvo Lotyšska, ktoré práve prijalo euro, ukazuje, ako sa veci majú. Ide o najchudobnejší štát EÚ, kde dve tretiny obyvateľstva sú proti euru a počas nedávnych kríz sa jeho obyvateľstvo scvrklo z dva a pol na dva milióny ľudí.

 Dušan D. KERNÝ ‒  Karikatúra: Ľ. KOTRHA - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.