Štátnu zdravotnú politiku nesmú robiť finančné skupiny  

thumbnail

V slovenskom  zdravotníctve sa schyľuje k veľmi vážnej kríze. Aktuálne podalo vyše tisíc zdravotných sestier a pôrodných asistentiek výpovede. Žiadajú garancie od štátu na stabilnú a primeranú mzdu. O dva mesiace tak pacient na Slovensku môže očakávať veľké problémy, ako by ich už teraz nemal dosť. SNN požiadali o rozhovor MUDr. Štefana ZELNÍKA, podpredsedu SNS a niekdajšieho štátneho tajomníka rezortu.

  • Možno sa ešte stále tváriť, že sa nič nedeje a že zdravotná starostlivosť nie je ohrozená?

Musím konštatovať, že štátna zdravotná politika zlyháva. Je verejné tajomstvo, že zdravotná starostlivosť, jej dostupnosť, ale aj kvalita sú dlhodobo ohrozené. Nemocnice sa topia v dlhoch (dlh sa pohybuje okolo päťsto miliónov eur), nemajú na zaplatenie liekov, špeciálneho zdravotníckeho materiálu...   Chýbajú lieky, očkovacie látky (aj vinou reexportu), lekári odchádzajú do zahraničia. Podľa OECD patrí Slovensko ku krajinám s takmer najnižším počtom zdravotných sestier na tisíc obyvateľov. Už teraz chýba na Slovensku asi okolo pätnásťtisíc zdravotných sestier.

  • Do akej miery sú zdravotné sestry a stredný odborný zdravotnícky personál nevyhnutnosťou, aby zdravotná starostlivosť poskytovala občanom zo zákona to, čo má?

Zelnik - webZdravotníctvo by malo fungovať na spolupráci a odovzdávaní skúseností, a nie na trhovom mechanizme. Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sú potrebné všetky kategórie zamestnancov – od sanitárok, zdravotníckych  asistentov, zdravotných sestier, laborantov, rehabilitačných pracovníkov, lekárov a ďalších zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov.  Tento celok by mal fungovať ako zladený orchester.

  • Aké systémové riešenie by súčasnú krízu mohlo zvládnuť?

Štátnu zdravotnú politiku nemôžu robiť finančné skupiny, ktoré systém vyciciavajú. Ak štát zákonom nariadil, že každý z nás musí platiť povinné zdravotné odvody, ten istý štát sa musí postarať o to, aby  tieto peniaze  boli vynaložené na cieľ, na ktorý boli vybrané, a to na  zdravotnú starostlivosť.  Musíme skoncovať s neefektívnym hospodárením v niektorých zdravotníckych zariadeniach. Zdravotníctvo musíme odpolitizovať.  Navrhujem, aby povinné zdravotné odvody spravovala jedna zdravotná poisťovňa ako verejnoprávna inštitúcia, kde v správnej a dozornej rade vo väčšine budú zastúpení poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, jednotlivé komory lekárov, sestier, odbory, ale aj občania. Musíme sa vrátiť k rajonizácii. Praktický lekár musí vedieť, ktorých má spádových odborných lekárov, a nie poslať pacienta naverímboha – je slobodná voľba – nájdite si... Zdravotníctvo zápasí s mnohými problémami, ktoré treba vyriešiť. To sa dá, len ak  v ňom  o tom budú rozhodovať ľudia so znalosťou danej problematiky.

Ivan BROŽÍK

Foto: SNS

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.