Štefan Grosch - kremnický rytec a výtvarník

thumbnail

MEDAILÓN

Štefan Grosch je legenda kremnického mincovníctva. Vlani v novembri sa pri pomerne dobrom zdraví dožil deväťdesiatich rokov. Celý svoj profesijný život strávil pri tvorbe mincí a medailí ako výtvarník a rytec. V mladšom veku sa aktívne venoval aj lyžovaniu, kde získal viaceré ocenenia. Turistike zostal verný až doteraz.

Pri príležitosti vydania autobiografickej knihy Štefan Grosch – rytec a výtvarník od JUDr. Jána Marcinka udelila 6. júna 2014 tomuto matičiarovi Pamätnú zlatú medailu Cyrila a Metoda aj Matica slovenská.Tajomník MS Peter Mulík v návrhu na udelenie tejto významnej pocty uviedol: „Štefan Grosch je zatiaľ jediným žijúcim zamestnancom Štátnej mincovne, ktorý ako prvý od svojho vyučenia až do dôchodku zasvätil svoj život Mincovni v Kremnici. Je to umelec srdcom, ktorý dokázal pretaviť citlivo mnohé javy spoločenského a štátneho významu, slovenskej proveniencie v mincovej i medailérskej tvorbe. Počas svojho profesionálneho pôsobenia v mincovni zhotovil mnoho razidiel, výtvarných návrhov, ktoré poskytujú dostatočný obraz o tom, z čoho jeho sila v tvorbe vyvierala, ako bola zameraná a najmä aké posolstvo zanechal nasledujúcim generáciám.“

Štefan Grosch patrí do generácie slovenských rytcov a medailérov, ktorí svojou tvorbou významnou mierou prispeli k zvýšeniu jej úrovne a zviditeľnili tak prácu slovenských rúk.

Milan RYBÁRSKY



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.