Sú prezidentovi cudzie záujmy bližšie?

thumbnail

Slovensko už dlhodobo dopláca na nedostatok peňazí. Deficitné štátne rozpočty, dlh ekonomiky a všeobecná ekonomická kríza spôsobujú znižovanie financovania chodu štátu tak, ako potrebuje. Škrtanie prostriedkov sa pritom dotýka rezortov ako zdravotníctvo, školstvo či kultúra. Životne dôležitých odvetví pre zdravý, duchovný a mentálny rozvoj spoločenstva. Aktuálny návrh rozpočtu na rok 2015 pokračuje v tomto negatívnom trende. Zareagovať už musel aj minister kultúry Marek Maďarič: „Budúcoročný návrh rozpočtu ministerstva kultúry je v rozpore s programovým vyhlásením vlády.“ Ministerstvo kultúry by totiž malo mať v budúcom roku k dispozícii takmer stosedemdesiattri miliónov eur. Oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu je to takmer o desať miliónov eur menej. Marek Maďarič považuje tento návrh za neprijateľný.  Ministrov postoj podporila aj Matica slovenská: „Slovenská kultúra, jej minulosť, prítomnosť i budúcnosť, si právom zaslúži podporu i v dnešných časoch všeobecnej krízy.“ Siahnutie na rozpočet ministerstva kultúry ohlupuje národ. A to niekomu vyhovuje. Štát nemusí organizovať kultúrne, folklórne a osvetové aktivity v obciach a dedinách. Ostáva to na pleciach dobrovoľníkov z Matice. Matica sa tomu nebráni, práve naopak. Podporu od štátu v tejto náročnej činnosti však potrebuje. Na druhej strane, nemožno si nevšimnúť snahy zbrojárskeho svetového lobingu o navyšovanie rozpočtov štátov Európskej únie pre potreby svojich vojsk. Prezident Kiska sa Akiskameričanom vešia okolo krku priam „vo tri vrhy“  a tvrdí, že v roku 2020 bude mať slovenská armáda rozpočet na úrovni 1,6 percenta promile, teda o 0,6 percenta viac ako dnes (!!!) Čo je to za prezidenta, pre ktorého je priorita vyzbrojovať armádu dôležitejšia, ako bojovať proti ohlupovaniu národa, nevzdelanosti, nedostatočnej zdravotnej starostlivosti. Veď načo slúžia armády? Žiaľ, aj na zabíjanie – i nevinných. Ako dokazujú dozvuky posledných konfliktov v Gaze i v Ukrajine. Sú mu azda cudzie záujmy bližšie ako vlastné, slovenské?

Maroš Smolec_1

Maroš SMOLEC,

šéfredaktor SNN



3 Komentárov

  • x

    btw, kto vie kde je Kiska ( aleut. Qisxa ) sopka (volcano) ?

  • kultúra - ako voľakedy

    " Ra'čej nádˇem pána, čo aj meňej plaťí / (cvajmal) a takích ňeska jesto, ako - kusích psov ?! / ľem nak mi dovoľí (twice, 2x) slovenskí spjevaťi..." (refrain) .... ??!

  • natovský kombajn pre šklbanie husí & strihanie oviec

    " Noblesa " - zav ä(e)zuje ?

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.