Súd rozhodne, kto a ako v Matici gazdoval

thumbnail

Bývalý predseda MS Jozef M. je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu. „Pozoruhodné hospodárenie“ v Matici slovenskej počas jej bývalého vedenia či zmiznutie národného pokladu, na ktorý sa vyzbierali občania. To sú matičné traumy, ktoré súčasné vedenie inštitúcie po svojom nástupe do funkcií sľúbilo dať vyšetriť. Polícia, zdá sa, po rokoch objasnila, čo sa v národnej inštitúcii dialo. Prokurátor totiž pristúpil k žalobe. Na základe podkladov z odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava I podala prokurátorka na Jozefa M. obžalobu „pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku“ (presná citácia z upovedomenia o podaní obžaloby) na Okresný súd Bratislava III. Keďže podľa citovaného rozhodnutia je kauza predmetom rozhodovania súdu, Matica slovenská ako jeden z účastníkov sporu sa k nej v tomto období v úsilí prispieť k objektívnemu rozhodnutiu vyjadrovať naďalej až do právoplatného rozhodnutia súdu nebude.

■ PODSTATA KAUZY

Národný poklad_2Už v roku 2011bola matičná, ale aj nematičná verejnosť informovaná o viacerých trestných oznámeniach, ktoré podal predseda Marián Tkáč. Všetky súviseli s vážnymi podozreniami na pravdepodobné nezákonnosti, ktoré sa stali v matičnom prostredí v čase, keď MS viedol Jozef Markuš. Týkali sa najmä obdobia druhej polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia. V Matici sa vtedy začalo intenzívne podnikať s jej majetkom. Vznikla a rýchlo aj zanikla zbierka na Národný poklad spolu s vyzbieranými cennosťami a peniazmi. Matičný investičný fond až tak médiá nezaujímal a preto priamo finančne poškodení i samotná Matica slovenská museli konať.

■ SVOJVÔĽA VO VEDENÍ

Matica slovenská prevzala 19. 12. 2007 dlh spoločnosti Konštantín voči Matičnému fondu vo výške 6 938 308, 20 Sk (dnešných 230 309 eur). Rozhodnutie o tomto prevzatí, inak povedané vyplatení dlhu z pokladnice Matice, podpísal Jozef Markuš. Doteraz v matičnom prostredí neexistuje doklad, že by na takéto konanie mal súhlas právoplatných matičných orgánov. To, že sa za neštandardných okolností ocitla hodnota Národného pokladu v nebankovej inštitúcii, ktorá neskôr skrachovala, je viac známy problém. „Markušovci“ časť z neho vložili do Podielového družstva Slovenské investície.

národný poklad zbierka
Zbierka na Národný poklad, prispel aj politik Ivan Gašparovič.

■ ROKY VYŠETROVANÍ

Obvinenie na bývalého predsedu Matice slovenskej zo strany polície padlo po dvojročnom vyšetrovaní ešte vlani na jeseň. Polícia obviňuje Jozefa M. z toho, že jeho podpisom si Matica slovenská na seba prevzala miliónový dlh od Matičného fondu, ktorý vznikol v čase prvého kola kupónovej privatizácie a svoje kupóny doň vložili mnohí matičiari. Matica tento dlh uhradila z vlastnej pokladnice a peniaze už údajne nikdy viac nevidela.

„Keby bol Jozef M. nepodpísal dobrovoľne bez súhlasu matičných orgánov zmluvu medzi Maticou a Matičným fondom, tak by Matica mala v korunách o šesť miliónov plus úroky viac,“ vyjadril sa na túto tému už skôr súčasný predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. „O nijakú stratu nešlo. Matičný fond kontrolovala Matica slovenská, takže nehrozilo, že tie peniaze za dlh uniknú,“ reagoval J. Markuš. Matičný fond je v súčasnosti v likvidácii. Je teda už len na rozhodovaní súdov, komu dajú v týchto dlhoročných kauzách za pravdu. Zostáva len dúfať, že takéto rozhodnutie mnohí poškodení vzhľadom na svoj vysoký vek aj reálne dožijú.

Ivan BROŽÍK – Foto: archív – Karikatúra: Peter GOSSÁNYI



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.