Svet sa, s prepáčením, v riť obracia

HUMORESKA

Priznám sa, že existuje fotka, na ktorej som holý. Presne tak, ako ma pánboh stvoril, sedím vo veku jedného roka v lavóre na priedomí a za mnou sa týči náš rodinný oleander. Tatko a mamka sa rozhodli zvečniť svoju ročnú ratolesť, aj keď v dnešnej pokrútenej dobe by mohli mať opletačky so zákonom. Ako mi povedal priateľ právnik, nie je isté, či by sa moja bábätkovská fotka v lavóre s vodou neposudzovala ako detská pornografia. Moja nebohá babka vravela, že (s prepáčením) svet sa v riť obracia. Práve toto mi prišlo na myseľ, keď som si v istom bulvárnom časopise prečítal článok o tom, ako niektorým zahraničným celebritám neznámy hacker vybielil fotografické účty, kde samozrejme boli holé. Kdeže sú tie časy, keď som mal v rukách Prakticu a tridsaťšesť obrázkov na filme. Dnes si každá pubertiačka môže nafotiť za deň trebárs sto obrázkov, ako ju príroda stvorila. U takého teliatka by som to ešte ako tak chápal, ale dospelé ženy? Buď sú trochu mdlejšieho rozumu, alebo celá tá šou s ukradnutými nahými fotkami poslúžila ako reklama. Aha! Ja som ešte stále na scéne. A holá! Na jednej strane sa istá „nahotou postihnutá“ hviezdička rozčuľuje v médiách a označuje všetkých tých, ktorí zhliadli jej neoblečené telo, za „úchylov“, na strane druhej sme toť nedávno mali dúhové šou v Prahe, kde si dvaja rúči mládenci robili verejne orálny sex.

Niečo zhnité je v tomto štáte dánskom či slovenskom, keď sa novinári rozhorčujú nad tým, že niekto vyčistil fotoalbumy šoubiznisových hviezdičiek, ale veci na hranici dobrého vkusu, platené rôznymi mimovládnymi organizáciami, ich nezaujímajú. Možno by ich aj zaujímali, keďže sex v akejkoľvek podobe predáva, ale vznikla tu situácia, že niektorí sú rovní a iní rovnejší. Až mi srdce zaplesalo, keď som si prečítal, ako bradatá speváčka, víťazka (či víťaz?) Eurovízie vysvetľoval (a) na pôde Európskeho parlamentu, že všetko je v poriadku, a my sme tolerantná spoločnosť, len tie mačky nechcú štekať ani za boha...

Kedysi bol smutno-aktuálny vtip, ktorý sa končil slovami: „Ak sa podpíšeš, potom sa nečuduj.“ Zdá sa, že tu vzniká ďalšia skupina nedotknuteľných, a ja vážne uvažujem nad tým, že sa prestanem holiť a požičiam si od manželky vkusné šaty. Ale aby som sa vrátil k nadpisu tejto humoresky. Bolo to niekedy začiatkom deväťdesiatych rokov a susedia o poschodie vyššie mali junáka v šteňacom veku, to jest asi dvanásť rokov. Jedného dňa som počul z balkóna nad nami spev: „Olé, baby holé, na obzore!“ Keď som mladého muža po dvadsiatich rokoch stretol, kráčal s manželkou, držal za ruku chlapča a ďalšie mal pred sebou v kočíku. Ono to s tými holými či oblečenými babami funguje už stáročia stále rovnako, aj keď sa nám nejakí aktivisti usilujú nahovoriť niečo iné.

Marek DANKO



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.