Taliani by to nezjedli

thumbnail

AKO BOLO, ČO BOLO

Taliani by to nezjedli

Na internete sa objavila zaujímavá správa. Riaditeľ vývoja talianskej  spoločnosti ukázal, ako z necelého desať a pol  kilogramu mäsa vyrobiť dvakrát toľko šunky. Pred kamerou namiešali zmes, ktorá zvýši hmotu mäsa na dvojnásobok. Do nádoby nasypali dusičnan sodný, ktorý zvýrazní farbu, ochráni produkt pred baktériami a zaistí bezpečnosť počas predaja. Ako zvýrazňovač chuti sa pridá kvasnicový extrakt, čím sa zabezpečí prírodná chuť mäsa. Nasledujú koreniaca zmes a protipeniaca látka, ktorá odstráni z nástreku penu, aby sa v mäse nevytvorili vzduchové bublinky. Hlavnou zložkou na zvyšovanie váhy je pridaná voda. Aby sa v mäse udržala aj počas varenia, pridajú sa polyfosfáty a ako antioxidant kyselina askorbová. Vďaka nej produkt na svetle nezhnedne ani nezošedivie, ale si udrží ružovú farbu. Hotovú zmes napichajú do mäsa. Váha ukáže 19,47 kilogramu. A teraz sa môže začať vyrábať šunka.

„Toto je šunka, ktorú predávate v Taliansku?“ opýtal sa redaktor.

„Nie s takým podielom nástreku,“ odvetí taliansky odborník. „To je skôr pre cudzie krajiny, napríklad pre východnú Európu. U nás majú ľudia radi vysokokvalitné šunky, kde je väčšinou podiel nástreku dvadsaťpäť percent, prírodné prísady a minimum éčok.“

To je šupa! Vďaka za pravdovravnosť, pán riaditeľ, od druhoradých občanov Európskej únie. Tí vaši by také niečo nekúpili ani nejedli.

Na marcovom zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo slovenská ministerka Gabriela Matečná požadovala nevyhnutnosť zaistenia bezpečnosti potravín a rovnakú kvalitu produktov pre všetkých európskych spotrebiteľov. Už viac rokov zisťujeme, že sa k nám dostávajú výrobky s iným zložením ako do iných členských štátov EÚ. Nadnárodné  spoločnosti síce tvrdia, že náhrady využívajú len na zníženie cien, ale v podstate im ide o väčší zisk. Produkty, čo predávajú v nových členských štátoch, nie sú lacnejšie ako tie kvalitnejšie v starých krajinách EÚ.

Maďarský zástupca hovoril o podvode na spotrebiteľoch. Predávajúci poskytujú rozdielny obsah za rovnaké ceny na Západe a v našich krajinách. Takéto praktiky firiem, žiaľ, nie sú trestné. Český minister upozornil na to, že ich spotrebitelia sú vnímaní ako občania druhej kategórie. Ako príklad uviedol zloženie ľadového čaju, kde extrakt čajového výťažku bol o štyridsať percent nižší ako u rovnakého výrobku v Nemecku, a navyše cena v Česku za daný výrobok bola vyššia.

Eurokomisárka  Věra Jourová súhlasila, že im ide o bezpečnosť a jednotný trh s potravinami. Majú záujem na tom, aby sa zabezpečovala jednotná kvalita. Európska komisia sa musí zamerať na to, aby spotrebitelia neboli zavádzaní.  Zavádzaním je aj dvojaká kvalita. EÚ má dobrý legislatívny rámec, aby sa dalo bojovať proti nekalým obchodným praktikám. Európska komisia bude situáciu sledovať a spolupracovať s národnými orgánmi, laboratóriami a organizáciami na ochranu spotrebiteľov. Eurokomisárka ubezpečila ministrov, že bude tejto téme venovať potrebnú  pozornosť, a požiadala, aby o nej začali otvorenú diskusiu so spotrebiteľmi.

Vystúpenie našej ministerky prišlo v pravý čas. Ešte za socializmu sa vyjadril jeden z našich akademikov, že príjemnejšia je smrť na rakovinu ako smrť hladom. V ostatných rokoch hepatológovia upozorňujú na prudký nárast pečeňových ochorení. Jednou z príčin je množstvo neprírodných látok pridávaných do potravín. Vrátim sa k spomínanej šunke. Netvrdím, že sú v nej škodliviny. Ale podľa mojich informácií podobné výrobné postupy využívajú v praxi aj iní výrobcovia. Ak si ich chcete preveriť, je to veľmi jednoduché. Odvážte šunku a potom ju zmrazte. Keď ju vzápätí rozmrazíte, tekutina napumpovaná do mäsa vytečie. Čo po nej v mäse ostane, to je úloha pre laboratóriá. Ak je tej vody priveľa, ja si už druhýkrát takýto „produkt“ nekúpim. Ani keď bude mať načačkaný obal a známe logo zahraničného výrobcu. Poobzerám sa po šunkách našich overených mäsiarov. Pomôžem svojmu zdraviu a nášmu zdevastovanému poľnohospodárstvu a potravinárstvu.

Peter VALO

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.