Talianom pri dostavbe atómky dochádza para

thumbnail

Šumy o predaji Enelu a Slovenských elektrární zneisťujú Mochovce

Jún 2014 je minimálne v otázke stabilného vlastníctva Slovenských elektrární pre ministra hospodárstva Tomáša Malatinského mimoriadne neprehľadný. Taliansky Enel, ktorý nevyhnutne potrebuje vyrovnať vlastné straty, uvažuje o predaji niektorých svojich súčastí. A nedementuje ani správy o odchode zo Slovenských elektrární.

Nový generálny riaditeľ Slovenských elektrární Luca D'Agnese niekedy v prvých dňoch júna povedal: „Máme niekoľko aktív, o ktorých uvažujeme, a zahŕňa to aj Slovenské elektrárne.“ Tiež oznámil, že musí do konca roka znížiť dlh spoločnosti o takmer štyri a pol miliardy eur, čo plánuje aj predajom časti majetku spoločnosti. Teda vrátane Slovenských elektrární, v ktorých je majoritným vlastníkom.

ZAMOTANÁ HISTÓRIA

Tender na privatizáciu elektrární vyhlásili ešte v roku 2004. Víťazom sa napokon stala talianska spoločnosť Enel, ktorá ponukou „predbehla“ českú spoločnosť ČEZ. Privatizačnú zmluvu podpísal exminister hospodárstva Pavol Rusko s predstaviteľmi Enelu vo februári 2005. Pred zavŕšením privatizácie bolo treba splniť ešte množstvo odkladacích podmienok. Talianska spoločnosť sa musela zaviazať, že sa odštátni, Slovensko zas muselo prijať zákon, ktorý riešil viac ako pätnásťmiliardový dlh vo fonde na likvidáciu jadrových elektrární. Okrem toho bolo potrebné vyčleniť z majetku elektrární bohunické jadrové bloky, ktoré bolo treba začať pripravovať na odstavenie. Navyše sa muselo pohnúť aj s vlastníctvom Gabčíkova, ktoré nebolo a nie je možné (našťastie) privatizovať, lebo je predmetom súdneho sporu s Maďarskom.

HĽADÁ SA KUPEC

„Nám to v zásade ešte neoznámili. Ja mám stretnutie s novým šéfom Slovenských elektrární budúci týždeň,“ povedal minister Tomáš Malatinský a myslel tým posledný jarný týždeň tohto kalendárneho roka. Minister Malatinský má tiež informácie, že Taliani zaradili Slovenské elektrárne do portfólia spoločností, ktoré môžu predať.

„Tých spoločností je dohromady za jedenásť miliárd a majú ambíciu predať majetok za štyri miliardy eur,“ vyhlásil. Potenciálnym záujemcom môže byť ČEZ. Česká energetická skupina ČEZ nechcela slová ministra komentovať. „O Slovenské elektrárne sme mali pred niekoľkými rokmi eminentný záujem, pretože vzájomné prepojenie aj vďaka spoločnej histórii v rámci jedného štátu dávalo zmysel. Slovenský trh nás zaujíma aj naďalej, ale ku konkrétnym možnostiam sa nebudeme vyjadrovať,“ povedala pre portál v energetike.sk hovorkyňa ČEZ Barbora Půlpánová. V týchto dňoch bude mimoriadne zaujímavé sledovať, či o Slovenské elektrárne neprejaví záujem aj niektorý z bohatých investorov z Ruska. V súčasnej napätej situácii vo vzťahoch medzi Európskou úniou a Moskvou to môže byť pre slovenskú vládu mimoriadne náročný politický rébus.

Ján ČERNÝ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.