Čurkin: Zavedenie stanného práva na juhovýchode Ukrajiny bude zlý krok

Veľvyslanec Ruska pri OSN Vitalij Čurkin Foto: TASR/AP

New York 18. júna (TASR) - Zavedenie stanného práva na juhovýchode Ukrajiny bude zlým krokom a vyústi do nárastu násilností, varoval dnes ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.

Vyjadril ľútosť nad tým, že ukrajinský prezident Petro Porošenko uprednostnil vojenskú operáciu pred začatím dialógu s predstaviteľmi Doneckej a Luhanskej oblasti.

Podľa Čurkina "to je veľmi zlý začiatok Porošenkovho úradovania vo funkcii prezidenta". "Toto nie je to, čo sa od neho očakávalo. Mal dokonalú šancu začať všetko nanovo, urobiť gesto dobrej vôle a rokovať s východnou Ukrajinou. Namiesto toho uprednostnil vojenskú kampaň," citovala veľvyslanca agentúra ITAR-TASS.

Plán potlačiť silou snahy o odtrhnutie sa od Ukrajiny označil Čurkin za "najhorší z možných scenárov". Taktiež pochybuje, že Porošenko má pod kontrolou ukrajinských vojakov. "Niektorí kolegovia tvrdia, že nemá pod kontrolou ani situáciu, ani svojich vojakov... Je to veľmi zložitá situácia. Ťažko pochopiť, kto kontroluje situáciu. Ak je to prezident Porošenko, koná nesprávne," dodal Čurkin.

Ukrajinský parlament v utorok odložil o dva dni rozpravu o tom, či odporučí Porošenkovi zaviesť stanné právo v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.