Tradiční občania nemajú svoje médiá

thumbnail

3 OTÁZKY PRE: Ing. Jána LITECKÉHO ŠVEDU, predsedu o. z. PV ZPO

  • Občianske združenie Politickí väzni Zväzu protikomunistického odboja, na čele ktorého stojíte, vydalo vyhlásenie k situácii v RTVS. Prečo?

Je veľmi dôležité aspoň poukázať na nešváry v médiách, pretože Slovensko je hádam jediná krajina na svete, ktorej tradiční obyvatelia nemajú svoje médiá.

  • Vo vyhlásení tvrdíte, že „slobodu v novembri ’89 sme nevybojovali preto, aby sa po rokoch opäť oživovali boľševické praktiky mediálnych štvaníc“. Ako sa politickí väzni bývalého režimu pričinili o jeho pád?

Naši členovia majú nezmernú zásluhu na tom, lebo práve pre ich charakter a nepoddajnosť bola otázka slobody latentne prítomná nielen na letákoch a v samizdatoch, ale aj v súkromí, prakticky v celej spoločnosti. Pre ich postoj sa  mohla vôbec začať nastoľovať otázka slobody. Ale nie pochybnej, ktorá vždy uviazne v materialistickom bahne. Politickým väzňom, ako všetkým charakterným a rozumným ľuďom, vždy ide o slobodu k niečomu – k budovaniu svojej vlasti, prežívaniu a tvorbe svojej kultúry a k slobodnému vyznávaniu náboženstva zdedeného od svojich predkov. A na prvom mieste ‒ po skúsenosti s komunistickou totalitou, bola vždy sloboda slova. Voči nej sa súčasné masmédiá správajú skoro tak ako komunisti v krvavých päťdesiatych rokoch. A aj ich prostriedky sú veľmi podobné. A čo je demokratická pluralita, to ani netušia.

  • Majú názory vašich členov dostatočný priestor v RTVS?

Nemajú prakticky žiadny. Veď RTVS nepríde ani len na našu najväčšiu pietnu spomienku na bratislavský cintorín Vrakuňa, kde sú zastúpené najvyššie politické kruhy a diplomatický zbor. Novinárov z verejnoprávnych médií antikomunisti a ľudia s chrbtovou kosťou absolútne nezaujímajú. Dokonca  veľmi často propagandisticky znevažujú práve  kresťanské a vlastenecké hodnoty, za ktoré si naši členovia odsedeli dlhé desaťročia v komunistických žalároch a koncentrákoch a mnohí boli aj popravení. Aj preto nás na trinástom sneme delegáti z celého Slovenska jednomyseľne  vyzvali a splnomocnili, aby sme podávali kritické podnety a výzvy na nápravu v RTVS.

Zhovárala sa Eva ZELENAYOVÁ

Foto: autorka

 

 

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.