Účinné nástroje proti špekulantom s pôdou

thumbnail

Ministerstvo pôdohospodárstva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku (140/2014 Z. z.), v ktorom prináša „účinné nástroje na jej ochranu proti špekulantom“. Zároveň prichádza s novou víziou prístupu k poľnohospodárskej pôde pre ľudí s aktívnym záujmom na jej využívanie pre potravinové ciele.„Poľnohospodárska pôda je nenahraditeľným bohatstvom našej krajiny. Našou úlohou je zabezpečiť jej využívanie v prospech potravinovej sebestačnosti Slovenska a zamedziť jej zneužívanie na špekulatívne účely. Umožníme na nej preto hospodáriť malým aj začínajúcim farmárom, ale i fyzickým osobám. Ľuďom, ktorí si k nej vytvoria vzťah, budú dbať na zachovanie jej úrodnosti a prinesú do našej krajiny vyššiu rôznorodosť pestovaných plodín,“ oznámila v tejto súvislosti ministerka Gabriela Matečná.

Pôdohospodársky rezort obmedzuje novelou zákona nákup poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske ciele. Limituje tak špekulantov, ktorým ide len o kapitálové investície (alebo dotačné podvody), a nie o jej reálne využitie na poľnohospodárstvo. Novela prináša zákaz použitia poľnohospodárskej pôdy ako nepeňažného vkladu do imania obchodnej spoločnosti a družstva. Pri jej predaji zavádza predkupné práva na prospech samostatne hospodáriacich roľníkov, ktorí v každom ponukovom stupni systému predaja poľnohospodárskej pôdy získajú predkupné právo.

„Nákup poľnohospodárskej pôdy uvoľňujeme aj pre fyzické osoby, ktoré majú záujem o jej poľnohospodárske využitie, a stanovujeme zavedenie majetkového stropu. Fyzická osoba tak bude môcť vlastniť, respektíve zakúpiť si oproti súčasnému stavu poľnohospodársku pôdu do troch hektárov, samostatne hospodáriaci roľník do tristo hektárov a právnická osoba do sedemsto hektárov,“ pripomenula ministerka Matečná. Ako poistku proti znehodnocovaniu a špekuláciám s najcennejšou a najúrodnejšou poľnohospodárskou pôdou krajiny novela zavádza primárne predkupné právo pre Slovenský pozemkový fond.

Novela zákona zároveň vypúšťa podmienku desaťročného trvalého pobytu na území SR, ktorá nespĺňala cieľ ochrany pred špekulantmi, a pritom vážne obmedzovala prístup k pôde práve malým a mladým slovenským poľnohospodárom. Túto podmienku kritizovali aj  bruselské orgány. Zlepšiť sa tak má prístup aktívnych poľnohospodárov k pôde a zároveň sa otvára možnosť vstupu mladým ľuďom do poľnohospodárskeho sektora, v ktorom priemerný vek  dosahuje až päťdesiat rokov.

Navrhovaná novela je jednou zo série legislatívnych úprav, s ktorými by ministerstvo pôdohospodárstva malo prísť v krátkom čase. Samotná nedávna úprava Ústavy SR v kapitole ochrana pôdy si to totiž priam vyžaduje. A to nie je nijaký teoretický papierový výmysel, po tom volá najmä terénna prax.

                                                                                                 Štefan ZLATOŠ – ilustračné foto I. VÁLEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.