Útok na bustu biskupa Moysesa

thumbnail

Zrejme nespratní študenti alebo výtržníci poškodili busty slovenských dejateľov. Busta Štefana Moysesa v Košiciach a niekoľko ďalších búst slovenských dejateľov v Rimavskej Sobote – na osadení ktorých sa podieľala aj Matica slovenská – v ostatných týždňoch poškodili vandali. Neznámi páchatelia im previazali oči červenou šatkou, na ktorej bol nápis Pamätaj! Pravdepodobne ide o študentskú aktivitu, ktorá chce zabrániť zmene zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN) v parlamente. Na jeho čele dnes pôsobí predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák, ktorý podľa kontrolných orgánov ústavu nezvláda svoju funkciu. Viacerí matičiari sa takýmto konaním cítia byť urazení. „V Košiciach sa už dlhší čas stretávame s hanobením najvýznamnejších slovenských predstaviteľov. Neviem, komu leží v žalúdku busta Štefana Moysesa, prvého predsedu Matice slovenskej, rozvíjateľa všeslovanskej vzájomnosti v Chorvátsku, reformátora školstva, keďže školstvo považoval za základ národnej vzdelanosti, ctiteľa cyrilo-metodskej tradície. Práve jeho pričinením sa zrodila moysesovsko-kuzmányovská tradícia, ich porozumenie bolo a malo by byť príkladom budúcim slovenským generáciám. Vence, ktoré sa kladú k jeho buste, často niekto ukradne alebo zničí a nechá pohodené len tak v okolí, rozdupané. Prečo, kto je zodpovedný za takýto vandalizmus?“ uviedol pre Slovenské národné noviny Michal Matečka, predseda Oblastnej rady Matice slovenskej v Košiciach.

■ INICIATÍVA PAMäTAJ

Zneuctená busta Š. Moysesa v Košiciach.

Zneuctenie busty Š. Moysesa košickí matičiari nenechali len tak. Podali na páchateľov trestné oznámenia. O podobné chuligánske výčiny na bustách v Rimavskej Sobote sa tiež zaujíma polícia. Kontaktovala aj tamojší Dom Matice slovenskej, ktorá sa na inštalovaní búst národovcov podieľa. Matičiar M. Matečka nám k týmto nesúhlasným demonštráciám povedal: „Je to iniciatíva hnutia Pamätaj, ktoré bojuje proti novele zákona o Ústave pamäti národa. Sú to mladí ľudia, ktorí takto vyjadrujú svoj postoj proti spolitizovaniu ÚPN, lenže pýtam sa, nie je už ÚPN dávno spolitizovaný? Historici, čo tam teraz pracujú, môžu písať len to, čo im prikážu, ak nie, sú prepustení. Pamätaj sa dovoláva pravdy a chce, aby zločiny komunizmu a nacizmu boli potrestané. Za nacizmus už pykali, a tí, čo ešte žijú, stoja na prahu smrti, a za komunizmu? Čo sa nemalo povedať, čo sa chcelo ututlať, to sa už dávno skartovalo a zničilo a pravdu sa nikdy nedozvieme alebo o nej vieme, len mlčíme. Iniciatíva vychádza od mladých ľudí, lenže naozaj majú spoľahlivé poznatky o histórii, keď dochádza k toľkému falšovaniu? Prečo toľko zloby!? Veď busta Moysesa v Košiciach nie je jediná, ktorá doplatila na primitivizmus pomýlených ľudí. V minulosti už boli poškodené, odcudzené alebo zhanobené viaceré košické pamiatky. Busta národného dejateľa Jána Straku na ulici, ktorá nesie jeho meno, bola odcudzená, vyhotovenie repliky stálo  tisícpäťsto eur. Na Poštovej ulici na budove gymnázia tiež ktosi ukradol tabuľu slovenského národovca Emanuela (Teodora) Böhma a rovnako bolo  treba vyhotoviť jej repliku. A treba spomenúť, že venčeky, ktoré pri rôznych príležitostiach dávajú matičiari a iní vlastenci k pamätníkom významných slovenských národných dejateľov, sústavne ktosi ničí a roztrúsené po okolí alebo pošliapané len dokumentujú ustavičné vandalstvo alebo (možno aj) nenávistný postoj k tomuto štátu. Takmer ani jeden nevydrží dlhšie ako dva týždne.“ Čosi napovedá fakt, že terčom útokov sú väčšinou busty Slovákov. Krátko pred odhalením dnes známeho pamätníka Andreja Hlinku v bratislavskom Ružinove vraj opitý mladík rozbil nápis pod jeho portrétnou bustou. Podobne v roku 2015 opäť adolescent poškodil v Rimavskej Sobote bustu Juraja Palkoviča, zhodil ju z podstavca a poškodil busty Ivana Kraska a Petra Kellnera Hostinského. Busty vytrhol z betónového základu a vyvalil. Spôsobil škodu vyše tristo eur. Naposledy si teda  iniciatíva Pamätaj „podala“ aj busty slovenských dejateľov.

 Maroš SMOLEC – Foto: matiční korešpondenti



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.