Útok na slovenského poslanca

thumbnail

 V rámci nášho predsedníctva EÚ sa dejú aj všelijaké čudné veci. V oficiálnych médiách sa dozvedáme, že takmer všetko, čo sa deje na našom území v súvislostiach s predsedníctvom SR v rámci druhého polroka 2016 vyzerá pre našincov i pre orgány EÚ ako prechádzka ružovým sadom. Lenže to je niekedy celkom inak. Napríklad sa môže stať, že počas niektorých akcií sa dostane rokovanie až do bodu, keď nie je ďaleko k inzultáciám... Podpredseda SNS Jaroslav Paška, súčasný poslanec NR SR a predtým aj poslanec Európskeho parlamentu, najprv napísal v rámci svojho statusu a vzápätí pre SNN aj priamo v rozhovore zopakoval a potvrdil tieto svoje slová: „Počas rokovania konferencie s názvom Workshop B, Panel 1, ktorý sa konal od 2. do 4. septembra a bol najmä o migrácii, premnožili sa emotívne požiadavky poslancov z južných krajín EÚ na iniciovanie okamžitého spustenia procesu prerozdeľovania migrantov do všetkých štátov EÚ. Pokus južanov o politický lynč Slovenska a krajín Vyšehradskej štvorky vyvrcholil pri procedúre schvaľovania záverov, keď vedúci talianskej delegácie Massimo Artini vyhlásil, že „bez výzvy na rýchlejšie prerozdeľovanie imigrantov neumožnia delegácie stredomorských štátov schválenie záverov celej konferencie“.

NÁTLAK JUŽANOV

Po odmietavom postoji slovenského predsedníctva južanskí politici dokonca rozdúchali akýsi psychologicko-fyziologický nátlak na predstaviteľov za predsedníckym stolom.Výsledok však bol iný – predsedníctvu sa podarilo vyhnúť nepríjemným incidentom celkom diplomaticky. Najmä vďaka spolupráci štátov združených vo V 4 dokázali zúčastnení prijať závery konferencie bez spoločne deklarovanej požiadavky na spustenie prerozdeľovacieho mechanizmu. To je mimoriadne dôležité.

Aj keď slovenskí organizátori z MZV SR a NR SR urobili všetko pre to, aby sa podujatia uskutočnili v konštruktívnej, pokojnej, vecnej a dôstojnej atmosfére a do poslednej chvíle sa zdalo, že napriek mnohým názorovým rozdielom na riešenie problémov EÚ prinesú tieto stretnutia aj isté pozitívne impulzy, záver medziparlamentnej konferencie nečakane poznačil koordinovaný, agresívny útok „zástupcov Stredomoria“ na slovenské vedenie konferencie a vlastne aj všetky krajiny V4.

VÝPALNÍCKE POSTOJE

Najväčší problém nastal po tom, keď predsedajúci poslanec za stranu MOST – HÍD František Šebej slušne odmietol požiadavky južanských politikov. „Ukázalo sa, že delegácie z Talianska, Grécka, Malty, Cypru, Francúzska, zo Španielska a z Portugalska s tichým požehnaním Nemcov neprišli do Bratislavy len konzultovať spoločné opatrenia na obmedzenie nekontrolovanej imigrácie, ale skôr vynútiť si relevantný dokument s názvom Conclusions v takom znení, ktoré by im umožnilo u Európskej komisie opätovne aktivovať mechanizmus núdzovej reakcie podľa článku 78 (3) Zmluvy o fungovaní Únie. A s ním potom efektívne dotiahnuť nútené prerozdelenie migrantov z ich utečeneckých táborov do ostatných krajín EÚ. Vôbec ich však nezaujímalo, ako imigráciu zastaviť. Len to, ako jej nepríjemné následky preniesť na nás, aby mafiánske štruktúry mohli ešte masívnejšie pokračovať vo výnosnom prevádzačskom biznise,“ povedal J. Paška.

No veru, ak je to takto, potom sa treba zamyslieť nad tým, či je súčasná podoba viacerých orgánov EÚ práve to, čo sme tu chceli alebo čo tu chceme mať ako spolurozhodujúci prvok o osudoch ľudí v tomto štáte, ktorý dosiahol svoju vytúženú samostatnosť po veľmi dlhých a ťažkých peripetiách...

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ – Foto: naplete.sk



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.