Veľhory vyrazili na túry po svete

thumbnail

Riaditeľka Tatranskej galérie Dr. Anna Ondrušeková  o Odkrytých hodnotách. Tatranskú galériu v Poprade oceňuje odborná verejnosť za novátorské expozičné počiny v atraktívnom dobovom prostredí adaptovanej priemyselnej architektúry bývalej parnej Elektrárne. Dostáva sa tiež do čoraz širšieho povedomia  milovníkov umenia výstavnou dramaturgiou v súlade s najnovšími trendmi, príťažlivou realizáciou výstav, vedecko-výskumnými výstupmi, a tiež akvizičnou činnosťou, ktorá v uplynulých týždňoch významne doplnila jej fundus, rozšírila zbierky a zatraktívnila stálu expozíciu.  O galerijnej každodennosti i sviatočných dňoch sme hovorili s riaditeľkou TG Dr. Annou ONDRUŠEKOVOU.

  • Začiatkom roka ste pripravili výstavu Tatry v umení, ktorú prizdobili prívlastky unikátna. V čom bola a je jej jedinečnosť? Vari nie len v tom, že je ešte stále na turné...

Výnimočná a unikátna bola v tom, že sme na jej realizáciu oslovili takmer sedemdesiat inštitúcií zo štyroch krajín – Poľska, Čiech, Maďarska a Slovenska,  z toho šesťdesiatpäť sa zapojilo rôznym spôsobom. Projekt stále trvá, expozícia  je momentálne v Hradci nad Moravicí (ČR) v novo zrekonštruovaných priestoroch zámku. Doposiaľ ju videlo takmer 40 tisíc návštevníkov a poputuje ďalej; začiatkom budúceho roka ju predstavíme v priestoroch Slovenského inštitútu vo Varšave. Sú v nej najstaršie zobrazenia Tatier od 18.storočia až po súčasných autorov. Jej súčasťou je aj vydanie publikácií. Prvú pod názvom Tatry v umení zo zbierok Tatranskej galérie sme už verejnosti predstavili. Na druhej, obsiahlej stále pracujeme s kolegami s poľskej strany pracujeme, už teraz má vyše 500 strán a bude unikátnym reprezentatívnym vydaním k tejto téme vo štvorjazyčnej mutácii.

  • Tatranská galéria v súlade so a svojim štatútom sa špecializuje na umelecké diela s tatranskou tematikou, ktorých je v jej stálej expozícii i pod jej strechou okolo šesťsto. Málo sa však vie a hovorí o vašich ďalších „vysunutých“ expozíciách v tatranskej Vile Flóra a v Spišskej Starej Vsi. Ako sú koncipované tamojšie expozície?

Do Vily Flóra sme sa opätovne vrátili po jej rekonštrukcii a okrem menšej stálej expozícii v podkroví, pravdaže tiež venovanej Tatrám, tam robievame aktuálne výstavy, rôznym spôsobom súvisiace s horami, prírodou. Sme milo prekvapení, že návštevníci radi prídu ako na vernisáž, tak aj potom pozrieť si výstavy, je to vlastne jediný výstavný priestor v Tatrách. V slovenských veľhorách  sme zrealizovali aj Kalváriu na Peknú vyhliadku, ktorú tvoria objekty súčasných sochárov zo Slovenska a Poľska, momentálne ju rekonštruujeme. Sme radi, že sa táto lokalita stala obľúbeným miestom turistov a mnohí si ju cielene vyberajú ako cieľ svojich návštev či prechádzok tatranskou prírodou.

V Spišskej Starej Vsi máme pobočku – Galériu Ferdinanda Katonu so stálou expozíciou vyše  šesťdesiatich diel jedného zo zakladateľov krajinomaľby u nás a miestneho rodáka. Vymysleli sme zaujímavú kombináciu existencie tejto galérie. Hlavným donorom je Dr. Pavol Ovšonka, ktorý galériu vybudoval a dielami sme prispeli viacerí priaznivci umenia zo Spiša a Zamaguria. Podarilo sa nám dať dohromady zaujímavú zbierku tohto autora a vydať rozsiahlu monografiu, ale aj denníky tohto umelca úzko spolupracujúceho s Ladislavom Medňanským.

  • Po májovom uvedení stálej expozície Odkryté hodnoty, prežila Tatranská galéria v závere minulého týždňa (20. októbra), ďalší významný – ani nie deň – ale medzník. Mohli by ste ho našim čitateľom krátko priblížiť?

Naša verejnosť je málo informovaná o najdôležitejšom poslaní galérií, a to o akvizičnej činnosti. Nám sa v poslednom období podarilo získať aj vďaka podpore nášho zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja, Fondu na podporu umenia, ale aj našim prispením viac ako 250 diel v hodnote takmer 140 000 eur. Mnohé z nich sú súčasťou novej stálej expozície. Verejnosti sme predstavili  Bedeker – sprievodcu po stálej expozícii a depozite TG. Pozostáva  z charakteristík najvýznamnejších autorov prevažne slovenských a českých výtvarných umelcov a rozboru ich diel (80 autorov a vyše 100 diel)  Publikácia má encyklopedický charakter je rozdelená do 8 kapitol podľa umeleckých žánrov .

  • Čo si od vydanie galerijného bedekra sľubujete?

Bude vhodným sprievodcom po expozícii, ale aj dobrou učebnicou pre školy, ktoré sa venujú vyučovaniu umeleckých predmetov. V publikácii sú okrem životopisov umelcov, charakteristiky ich tvorby aj rozbory konkrétnych diel a kvalitné reprodukcie. Na Bedekri pracoval kolektív autorov takmer dva roky, ide o záslužnú činnosť odborných pracovníkov inštitúcie a prizvaných externých pracovníkov.

           Zhováral sa Emil SEMANCO  Foto: archív autora

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.