Veľvyslanec Venezuelskej bolívarovskej republiky Ali de Jesús UZCÁTEGUI DUQUE exkluzívne pre SNN

thumbnail

O Antikultúrnom impériu a Malých Benátkach. Matica slovenská vo svojich priestoroch v Bratislave zorganizovala prednášku známeho venezuelského spisovateľa L. B. Garcíu. Na prednáške sa zúčastnil aj venezuelský veľvyslanec pre krajiny strednej Európy so sídlom vo Viedni. Diplomata Ali de Jesús UZCÁTEGUI DUQUE sme požiadali o rozhovor na aktuálne politické a geopolitické témy regiónu južnej Ameriky.

  • Pán veľvyslanec, dnes ste pricestovali na Slovensko nielen kvôli diskusii na pôde Matice slovenskej, ale stretli ste sa aj s poslancami nášho parlamentu. Aký bol hlavný cieľ vášho stretnutia?

Chceme nadviazať s vašou krajinou užšiu spoluprácu najmä v kultúrnej a vzdelávacej oblasti. Týka sa to aj vzájomného prekladania kníh. Dnes dal pán García súhlas na preklad a vydanie jeho knihy Antikultúrne impérium, v ktorej rieši problémy masovo-komunikačných prostriedkov. Prostredníctvom konferencií  na slovenských univerzitách a v spoločenských inštitúciách chceme pravdivo informovať o politickej, ekonomickej a sociálnej situácii vo Venezuele. Témy, ktoré zaujímajú verejnosť, sa týkajú aj procesu integrácie, ktorou momentálne prechádzajú ďalšie krajiny v regióne Latinskej Ameriky.

  • S integračným procesom súvisí aj otázka nedávneho summitu tridsiatich piatich krajín Ameriky. Prezident Barack Obama sa osobne stretol s prezidentom Kuby Raulom Castrom. Aké je posolstvo summitu, ale aj tohto stretnutia dvoch vysokopostavených politikov Ameriky pre americký kontinent, ale aj pre ostatné štáty sveta? Očakávate zmeny vo vzájomných vzťahoch Kuby a USA? Prípadne aj medzi USA a Južnou Amerikou?

Je samozrejme v záujme našom aj v záujme ostatných štátov Latinskej Ameriky a Karibiku, aby sa usporiadali vzťahy práve medzi Kubou a Severnou Amerikou.  Obidve tieto krajiny opakovane potvrdili, že chcú normalizáciu diplomatických vzťahov. USA i Kuba vyhlásili, že to bude v rámci vzájomného demokratického rešpektovania a práva na sebaurčenie národov. Najmä pre Kubu, tak pre vládu, ako aj pre bežných obyvateľov, je veľmi dôležité, aby sa tieto vzťahy po polstoročí dostali na štandardnú úroveň. Kuba ekonomickým embargom, politickým tlakom  a rôznymi sankciami veľmi trpela, utrpela sociálne i ekonomické straty.

  • Sú krajiny Latinskej Ameriky a Karibiku, vrátane Kuby, ochotné urobiť isté ústupky v záujme zlepšenia vzťahov s USA?

Samozrejme že áno. Lenže aj na summite sa potvrdilo, že sú veci, ktoré nás rozdeľujú. Týkalo sa to napríklad aj ľudsko-právnych záležitostí, konkrétne uznania zdravia ako ľudského práva.  S tým USA dlhodobo nesúhlasia  a nechceli sa preto  dohodnúť ani na  spoločnej deklarácii na záver  summitu. Druhým dôvodom, prečo nedošlo k písomnej dohode, aj keď možno nahlas nevysloveným, bola  téma Kuby. A do tretice k tomu prispela oficiálna deklarácia USA, že Venezuela predstavuje výnimočnú a nepredstaviteľnú hrozbu. To je pre nás v tomto historicky významnom čase neprijateľné. Požadujeme, aby USA stiahli tento dokument. Toto stanovisko podporila aj argentínska prezidentka Kristina  Kirschnerová, ktorá sa otvorene opýtala, citujem: „Akou hrozbou môže byť pre USA Venezuela už len z hľadiska porovnania veľkosti oboch štátov?“ Vidíme, že  krajiny Latinskej Ameriky vedia konkretizovať spoločné politické záujmy a spoločné podmienky, ktoré vedú k integrácii a spoločnému rozvoju na našom kontinente. USA v poslednom čase vydali viacero vyhlásení, že sa nebudú miešať do vnútorných záležitostí jednotlivých krajín. V tom prípade sa bude dariť aj našej integrácii. Ak však dôjde k politickému či vojenskému zasahovaniu do našich vnútorných záležitostí, nedohodneme sa.

  • Hovoríte, že máte záujem o nadviazanie kultúrnych vzťahov medzi Venezuelou a Slovenskom. V čom si viete predstaviť, okrem prekladania a vzájomného vydávania kníh, ďalšiu spoluprácu?

Chceli by sme, aby naše vzájomné vzťahy boli výraznejšie.  Viem si ich predstaviť napríklad v hosťovaní umelcov z Európy vo Venezuele a naopak. V prvom rade však treba skoordinovať spoluprácu inštitúcií, ktoré majú na starosti kultúru u vás, v Rakúsku a Chorvátsku. Určite by aj naši umelci, folklórne súbory, hudobné telesá mali záujem vystúpiť  vo všetkých troch štátoch. A verím, že náš tradičný folklór a naše umenie má vám čo povedať, tak ako zasa vaša kultúra je nevšedná pre Venezuelčanov. Na veľvyslanectve určite budeme usilovne pracovať, aby sa tá spolupráca zintenzívnila nielen v kultúrnych vzťahoch, ale napríklad aj v oblasti cestovného ruchu.

  • Venezuela v preklade znamená Malé Benátky. Ak by sa sem  Slováci rozhodli cestovať, čo by si nemali nechať ujsť?

Venezuela je federatívny štát s dvadsiatimi dvoma štátmi. Príroda u nás, ako aj podnebie sú veľmi rozmanité. Turisticky atraktívny je jednoznačne ostrov Margerita Orchilla,  ale zaujímavé je aj karibské pobrežie s krásnymi bielymi plážami, obkolesenými kokosovými palmami.  V mori, ktoré obmýva venezuelské pobrežie, nájdete množstvo perál. Na západe krajiny máme hornaté vnútrozemie, na juhu pohorie Andy, v štáte Merida nechýba sneh, ale máme aj nížiny bohaté na faunu a flóru s mnohými exotickými živočíchmi i jedinečnými rastlinami, ale sú tu aj púšte. Pozrieť si môžete najväčšie jazero v Južnej Amerike, najdlhšie hady  a najväčšie vodopády. Ponúkame pestrú paletu možností  pre turistov, ale aj tých, ktorí chcú spoznávať našu kultúru.

Zhovárala sa Dagmar VANEČKOVÁ  ‒ Foto:  Ruben DIAZ CONSTANTI



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.