Vynachádzaví podvodníci majú stále nové nápady na klamanie ľudí

thumbnail

Neznámi podvodníci sa opäť pokúšajú vylákať peniaze od dôverčivých Slovákov. Tentoraz sa tvária ako zástupcovia firmy, ktorá vymáha peniaze za údajné nedoplatky na dodávky elektriny. Ak nezaplatíte, môžete mať opletačky so zákonom. Tu je kúsok z e-mailu, ktorým sa snažia podvodníci vymámiť peniaze od mnohých dôverčivých Slovákov. „Váš dodávateľ elektrickej energie zaznamenal nedoplatok voči poskytovateľovi elektrickej energie, preto Vás žiada o bezodkladné uhradenie nedoplatku,“ píše sa v podvodnom emaile, ktorý dostali viaceré domácnosti na Slovensku.Zároveň sa podvodníci vyhrážajú, že v prípade nezaplatenia nedoplatku budú rásť úroky a ľuďom hrozí odpojenie od elektrickej energie. „Bezodkladne Vás preto prosíme, vyhnite sa zbytočným komplikáciám a nepríjemnostiam so zákonom,“ dodáva človek podpísaný ako Lívia Hnatová z vymáhacej spoločnosti Inkaso Justitia, a. s.

■ BEZ ZMLUVY

Hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová povedala, že ich spoločnosť nemá nijakú zmluvu s firmou Inkaso Justitia na vymáhanie pohľadávok. „Evidujeme niekoľko zákazníckych podaní týkajúcich sa tejto spoločnosti,“ potvrdila podozrenie o možnom podvodnom správaní sa údajnej firmy. Zároveň radí, že ak má zákazník pochybnosti, môže sa obrátiť na zákaznícku linku ZSE alebo na zákaznícke centrum ZSE a dodáva: „Ak má zákazník podozrenie na podvodné správanie, odporúčame mu kontaktovať políciu.“

Podobne reagovala aj Východoslovenská energetika, a. s. Špecialistka komunikácie Katarína Šulíková uviedla, že tento mail považujú za podvodný, a preto upozorňuje zákazníkov, aby v žiadnom prípade neposielali peniaze na bankové účty v ňom uvedené. „VSE v priebehu už kontaktovalo niekoľko zákazníkov. Na zákazníckej linke si overovali tak výšku nedoplatku, ako aj samotné odosielanie e-mailu,“ dodala Šulíková.

■ NEEXISTUJÚCA FIRMA

Fakt, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o podvodníkov, potvrdil aj Lukáš Berka zo spoločnosti FLOWii. Práve systém tejto firmy mali potenciálni podvodníci zneužívať na rozposlanie e-mailov. „Uvedená spoločnosť podľa verejne dostupných registrov firiem neexistuje. Spomínaný nedoplatok teda v žiadnom prípade neuhrádzajte! Za zneužitie nášho systému za týmto účelom sa Vám v mene našej spoločnosti ospravedlňujem a budeme celú vec ďalej riešiť,“ upozornil Berka.

senior smutnýPodobný útok sa vyskytol v minulosti aj v Česku, no kybernetickí podvodníci využívali priamo meno jednej z energetických firiem. Zuzana Hošalová, hovorkyňa spoločnosti Eset, ktorá sa špecializuje na výrobu antivírových programov, hovorí, že uvedený typ kampane funguje úplne neelektronicky bez použitia škodlivého kódu. „Väčšinou ide napríklad o pokusy o žiadanie zaplatenia pokuty za cestovanie bez lístka v Česku a podobne, kde sa tiež odosielateľ vydáva za vymáhateľa pohľadávok.“

■ PLYNÁRI VARUJÚ

Aj Slovenský plynárenský priemysel varoval domácnosti, aby nikomu nevyplácali nijaké preddavky. Ľudia, ktorí používajú plyn, by mali v zvýšiť pozornosť. Na sociálnom opatrení vlády, ktorá preplatila časť nákladov na túto komoditu, chceli tiež zarobiť podvodníci. Na Slovensku začali pôsobiť organizované skupiny, ktoré žiadali od ľudí takzvaný „preddavok na spracovanie dát o vratkách“ vo výške dvadsať eur. Plynári radili, aby ľudia v takýchto  prípadoch okamžite kontaktovali políciu na telefónnom čísle 112. „Pre výpočet výšky vratky ľudia nemuseli robiť nič. Poštovú poukážku so štátnym príspevkom dostali priamo do svojej schránky. Jej platnosť bola šesťdesiat dní, počas ktorých si ľudia mohli peniaze vyzdvihnúť na akejkoľvek pošte,“ povedal hovorca SPP Michal Holeš.

Podľa neho spoločnosť nikoho nepoverila vyberaním akýchkoľvek záloh na výpočet dát. Výšku vratky vypočítalo ministerstvo hospodárstva na základe informácií o spotrebe domácností, ktoré rezortu poskytli všetci dodávatelia plynu.

■ AKTÍVNI AUTIČKÁRI

Už aj na Slovensku sa začali objavovať prípady podvodníkov, ktorí prostredníctvom zavádzajúcich inzerátov pripravili ľudí o peniaze pri kúpe nového auta. Zarábajú na vysokých zálohách, ktoré pýtajú vopred prevodom na bankový účet. Na podvody upozorňuje Spolok na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA).

„Ja som si vyhliadol auto cez internet, cena úžasná, tritisíc libier za BMW 530d s rokom výroby 2005. Hneď som vedel, že niečo nie je v poriadku. Mail som však pre výhodnú ponuku poslal,“ uvádza združenie skúsenosti oklamaného zákazníka. Odpoveď dostal rýchlo. „Audi je stále na predaj, len on pracuje v Nemecku a auto je v Británii, tak nech mu pošlem zálohu cez Western Union.“ Údajný predajca chce vo väčšine prípadov zálohu vo výške päťsto a viac eur ako dôkaz skutočného záujmu.

DLHODOBÝ PROBLÉM

„Ide o dlhodobý problém. Ľudia nám píšu sťažnosti priebežne. Podvodníci sú podľa všetkého organizované skupiny zo zahraničia. Je možné spoznať ich podľa veľmi zlej slovenčiny, prípadne aj zlej angličtiny,“ potvrdzuje predseda SOVA Július Petrus. Funguje to tak, že záujemca najprv v internetovej inzercii nájde nádherné a skutočne lacné vozidlo. Skontaktuje sa s predajcom, ktorý vystupuje ako cudzinec. Podvodníci používajú podľa Petrusa dookola rovnaký príbeh o tom, ako u nás pracovali a kúpili si tu aj auto. Nakoniec sa však rozviedli, prípadne ich firma povolala do Británie. Takže používajú legendu o aute na našich značkách, ktoré si zobrali so sebou a potrebujú ho predať. Preto je vraj vozidlo také lacné.

Údajný predajca presvedčí záujemcu, že v skutočnosti neexistujúce auto má v zahraničí a na svoje náklady ho nechá dopraviť na Slovensko. „Podvodníci často menia mená, emailové adresy aj typy predávaných áut. Dokonca sú schopní poslať aj kópie dokladov vozidla či svojich sfalšovaných pasov. Niektorí si vytvoria aj fiktívnu identitu na internete, iným stačí ukradnúť identitu niekomu inému na sociálnych sieťach. Tieto podvody sa v priebehu rokov skutočne sprofesionalizovali,“ zdôrazňuje SOVA.

■  FALOŠNÉ ÚČTY

Špekulanti údajne využívajú sprostredkovateľské spoločnosti, cez ktoré peniaze tečú. Tie sú však vymyslené a na tento zámer majú dokonca založené webové stránky. Cieľom je vylákať peniaze z kupujúceho, a to naozaj premyslene. Môže ísť napríklad o platbu na účet v banke, ktorý je založený na odcudzené doklady, alebo cez Western Union – urgentné platby do zahraničia. Pobočky Western Union v odľahlých dedinách, napríklad v Rumunsku, majú podľa odborníkov fungovať „vďaka“ tomu. „Kto naletí, môže podať podnet na políciu, ale vzhľadom na výber v inom štáte sa na 99,9 percenta ničoho nedomôže.“

Zdravotnú poisťovňu si môžete zmeniť iba raz v roku, vždy do konca septembra. Každoročne je to biznis pre nasadených podvodníkov. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) eviduje medzi žiadosťami o zmenu zdravotnej poisťovne množstvo podozrivých prípadov.

Z praxe sú známe praktiky, keď rôzni „prepoisťovací“ agenti klamlivými informáciami zavádzajú poistencov. „V súvislosti s nezákonným prepoisťovaním poistenci vo svojich podaniach uvádzajú, že k zmene zdravotnej poisťovne došlo bez ich vedomia. Teda bez toho, aby si prihlášku podali osobne alebo niekoho poverili jej podaním,“ potvrdzuje hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Známy je prípad, ktorý vlani zaznamenala Všeobecná zdravotná poisťovňa. Neznáme osoby v Trnave údajne navštevovali ľudí priamo v bytoch či v rodinných domoch. Informovali ich vraj o tom, že štátna poisťovňa zaniká. Na základe toho im ponúkali prepoistenie do súkromnej poisťovne za zvýhodnených podmienok. Znie to síce ako žart, lenže je to tvrdý podvod.

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ - foto: SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.