Vzdelanie u nás je už tiež biznis

thumbnail

Ešte šťastie, že mnohí z nás zažili éru, v ktorej bolo vzdelanie pre všetkých, práve tak ako zdravotníctvo ‒ „zadarmo“. V opačnom prípade by sme dnes žili buď v negramotnej spoločnosti, alebo – a to hrozí o niekoľko rokov mladšej generácii – v spoločnosti, kde bude vzdelanie pre vyvolených. Štúdium na vysokej škole je totiž finančná prekážka, ktorá rodinám s príjmom okolo štyristo eur mesačne (a takých je na Slovensku naozaj dosť) raz navždy ukončí sny o vzdelaní vlastných detí.

Ak neuvažujeme nad rôznymi štipendiami, grantmi a podporami, ktorých adresnosť je niekedy viac ako sporná, potom záujemcovi o štúdium na vysokej škole na Slovensku nezostáva nič iné, iba sa zadlžiť. Je pravda, že napríklad štúdium vo Veľkej Británii je jedno z najdrahších v Európskej únii, ale je možné ho financovať z pôžičky, ktorú absolvent začne splácať až vtedy, keď získa aj na britské pomery dobre platené pracovné miesto. U nás takáto možnosť odkladu neexistuje. A už vonkoncom nie je predstaviteľné, aby mladý absolvent z niektorej našej hladovej doliny získal dobre platené pracovné miesto bez podmienky navždy sa odsťahovať zo svojho regiónu. Je tiež pravda, že až v desiatich krajinách Európskej únie je štúdium na vysokej škole pre domácich študentov zadarmo. Na druhej strane, na získanie vysokoškolského diplomu na Slovensku stačí napríklad len dvadsať eur – a to je poplatok na celé štúdium. Uchádzač o vzdelanie sa však musí prihlásiť na Akadémiu ozbrojených síl a stať sa tak súčasne príslušníkom ozbrojených síl. Aspoň na určitý počet požadovaných rokov. Medzi najlacnejšou a najdrahšou univerzitou teraz u nás je rozdiel až 2 105 eur.

Ide o náklady študenta v dennom štúdiu na verejných alebo štátnych vysokých školách. Pri výpočte týchto nákladov na vysokoškolské štúdium ide o modelového študenta, ktorý študuje dennou formou, býva na internáte, stravuje sa v školskej jedálni, cestuje MHD a nie je povinný platiť školné. Jeho finančnými nákladmi sú teda výdavky na zápis do ročníka, ubytovanie, cestovné a strava. Druhá „najlacnejšia“ vysoká škola na Slovensku je Prešovská univerzita, kde sú ročné výdavky vyčíslené na 1 134 eur a Žilinská univerzita v Žiline s výdavkami na úrovni 1 214 eur ročne. Naopak, najvyššie výdavky majú študenti na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. Ide o sumu 2 125 eur ročne. Nasleduje Akadémia umení v Banskej Bystrici, kde sa výdavky šplhajú na 1 679 eur ročne a tretia v poradí je bratislavská Slovenská technická univerzita s ročnými výdavkami 1 659 eur ročne. Ešte pripomeňme, že ak sa študent rozhodne pre humanitný smer, pedagogiku alebo informatiku, môže výberom školy ušetriť ročne 450 eur, študent, ktorý sa rozhodne pre zdravotnícky smer, môže výberom školy ušetriť ročne až 991 eur.

(ib)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.