Vzdelávanie zverili vzdelanej a uznávanej vedkyni

thumbnail

Kríza na ministerstve školstva sa skončila. Do rezortnej ministerskej stoličky zasadla žena, ktorá mala doteraz s politikou veľmi málo spoločné, no na druhej strane s vedou a so vzdelaním sa už roky priatelí. Zhodou okolností  je z rodiny bývalého predsedu Slovenskej akadémie vied profesora Štefana Lubyho. Predseda SNS, ktorej rezort školstva podľa koaličných dohôd „patrí“, chcel do tejto funkcie vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť upokojiť a hľadať konsenzus. Už podľa prvých reakcií sa mu to zrejme podarilo. Nová ministerka Martina Lubyová má podľa predsedu parlamentného výboru pre školstvo Ľubomíra Petráka (Smer) všetky predpoklady, aby sa stala dobrou ministerkou. Podľa neho má Martina Lubyová veľké skúsenosti z vedeckej oblasti a medzinárodných organizácií. A tak sa – podľa vlastných slov – „teší na spoluprácu s novou šéfkou rezortu“.

■ OPOZÍCIA JE SPOKOJNÁ

„Pani Lubyová podľa hnutia OĽANO nemusí byť zlou ministerkou... V každom prípade sa tešíme na spoluprácu a očakávame, že sa novej ministerke podarí zlepšiť krízový stav nášho školstva.“ Toto sa uvádza v stanovisku hnutia, ktoré bolo zverejnené hneď po nominácii pani ministerky. M. Lubyová je nestraníčka, aj keď je verejným tajomstvom, že so SNS si môže byť v určitých témach názorovo blízka.

Nová ministerka školstva doteraz pôsobila ako zástupkyňa riaditeľky Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Venuje sa oblasti ekonomiky zamestnanosti a trhu práce, migrácie, integrácie a celoživotného vzdelávania. Desať rokov pôsobila tiež v Medzinárodnej organizácii práce ako špecialistka pre rozvoj zamestnanosti pre južnú Áziu. V minulosti stála na čele Prognostického ústav SAV. Je členkou redakčných rád viacerých vedeckých časopisov, členkou OECD Expert Group on Migration. Je autorkou a spoluautorkou asi šesťdesiatich vedeckých publikácií, zameraných najmä na oblasť ekonomiky zamestnanosti a trhu práce, migrácie, integrácie, vzdelávania a celoživotného vzdelávania.

■ POZVANIE PREZIDENTA

Ešte predtým, ako ministerka Lubyová prvý raz zasadla v rokovacej miestnosti ministrov vládneho kabinetu, stretla sa v prezidentskom paláci s hlavou štátu. Pri tej príležitosti prezident pripomenul potrebu zastaviť úpadok školstva a vedy na Slovensku. „Treba po škandále na ministerstve školstva zastaviť morálny rozklad, ktorý tam prebieha,“ povedal prezident. „Už dnes jej držím prsty,“ dodal. Sama dezignovaná ministerka iba poznamenala, že je rada a váži si ponuku, ktorú dostala. Keďže, ako sa zdá, podporu má naozaj širokú, nezostáva nič iné, ako želať jej úspešné pôsobenie vo vedení problémového rezortu.

Text a foto: Štefan ZLATOŠ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.