Zahraniční filmári priblížili našu vlasť objavnou optikou

thumbnail

Krásy Slovenska v televíziách polovice Európy. Slovensko je jedna z najkrajších krajín strednej Európy. Slovenská príroda prekvapuje množstvom pôvodne zachovaných  a chránených území. To je iba jeden z komentárov nového filmu o Slovensku, ktorý v najsledovanejších časoch  nedávno vysielala televízia ARTE, spoločný nemecko-francúzsky televízny kanál. Ide o jednu z najprestížnejších európskych televízií.

 Fascináciu slovenskou prírodou preniesli autori aj na diváka, a to i na slovenského, v takej miere, že aj našinec zrazu uvidel Slovensko inými očami. Vyplýva to z poňatia série filmov o prírode, ktoré európska televízia ARTE vysiela vo vysokej kvalite po všetkých stránkach. Starostlivo sa venuje príprave a spôsobu podania krajiny. Vo filme o Slovensku zaujalo najmä množstvo záberov zo vzduchu a v najexponovanejších momentoch spomalených. Divák tak prelieta tesne ponad štíty  zasnežených Vysokých Tatier technicky takými poňatými zábermi scén, pri ktorých má dojem, že už-už sa dotkne štítov.

■ NOVÉ POŇATIE

Tvorcovia filmu, na ktorom sa podieľala aj RTVS a ktorého dlhšia verzia sa má dostať i na slovenské obrazovky, dali dovedna pre nás nové poňatie zobrazenia prírody, hôr, vzácnych rastlín, chránených území, vtákov, zvierat, tokov. Pomohla, a to výrazne, aj spolupráca s našimi národnými parkami a chránenými územiami. Tvorcom filmu to umožnilo predstaviť Slovensko tak, ako ho návštevníci a turisti nielen poznajú, ale aj ako ho chcú ochranári udržať. Film, na ktorom sa podieľala bavorská televízia WDR (Westdeutsche Rundfunk), ako aj jedna z najväčších európskych televízií a špecializovaný Nautilus film, je výnimočný, tohto druhu nielen ojedinelý, ale aj na dlhé obdobie zrejme neprekonateľný.

Komentár k snímke pripomína hlavné dátumy slovenských dejín počnúc 11. storočím. Podčiarkuje, že v roku 1993 Slovenská republika získala nezávislosť a od roku 2004 je členským štátom Európskej únie. Zdôrazňuje, že štyridsať percent územia Slovenska tvoria lesy, v čom je na treťom mieste v Európe. Iba Švédsko a Rakúsko v lesnom bohatstve predstihujú Slovensko. Z celkovej plochy 49 000 štvorcových kilometrov má Slovensko dvadsaťtri percent  územia v chránených územiach, má deväť národných parkov a z nich je šesť zaradených do ochrany Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

■ LETECKÁ RAPSÓDIA

Tvorcovia filmu nás previedli nielen Vysokými Tatrami, ale od sútoku Moravy a Dunaja, obrazmi Devínskej kobyly až po chránené karpatské lesy Polonín zo slovenskej strany pri poľsko-ukrajinských hraniciach. Práca Štefana Urla a Stanislava Guzaka, autorov leteckých záberov, prispela k celkovému vyzneniu rapsodického sprievodcu po Slovensku cez jeho zachovalú a nedotknutú prírodu. Urobili to príťažlivo nielen pre zahraničného, ale aj pre slovenského diváka. Mnohé veci nevidel ani slovenský divák doteraz v takých súvislostiach, v takom podaní a v takej spolupráci medzinárodnej skupiny kameramanov. Tak Ministerstvo životného prostredia SR, ako aj jednotlivé národné parky a chránené územia na Slovensku získali pôsobivý dokument.

Slovensko_dvojkríž 300x200Film je nielen výraznou propagáciou slovenskej prírody a príťažlivým obrazom toho, čo stále ešte môžeme ponúknuť pre zahraničie, ale aj návodom či inšpiráciou, ako možno poňať tvorbu prírodopisného filmu. Na jeho konečnom vyznení vidno, ako nová technika rozširuje možnosti tvorcov a obzor diváka. Pomalé prelety napríklad ponad rozľahlý Spišský hrad umožňujú vidieť túto pamiatku tak, ako ju v reáli nemôže vidieť nijaký návštevník. Výber svetla v popoludňajšom letnom slnku vedno so zábermi okolitej prírody, a to, ako je táto časť filmu zasadená do celku, robí zo sledovania kolektívneho diela neopakovateľný zážitok

■ KLENOTNICA SPIŠ

Predveľkonočné a veľkonočné obdobie využili aj iné európske televízne stanice na prezentáciu filmov o prírodných krásach Slovenska a o pamiatkach na Slovensku. Televízia 3SAT, spoločná stanica zložená z programov nemeckých, rakúskych a švajčiarskych verejnoprávnych televízií, odvysielala „v závese“ za TV ARTE dokumentárne filmy Spiš – klenotnica pamiatok a film Bratislava a okolie. Obe polhodinovky pútavo vyrozprávali príbehy o dejinách a súčasnosti Slovenska. Znovu  pripomeňme použitie techniky. Tá umožnila nielen originálne zábery dominanty Spiša – Spišského hradu, ale aj v roku 1950 objavených a potom roky reštaurovaných fresiek na stene kostola v Žehre. Dnes je to pamiatka na zozname  svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Použitie zdvihákov kamier umožnilo divákovi pozrieť sa na fresku biblického výjavu Stromu života z takých uhlov, tak zblízka a v takých detailoch, aké pri návšteve samotnej Žehry nemôže mať. Samozrejme film je urobený tak, aby nenahradzoval cestu do Žehry, ale aby zasadil význam tohto miesta do celkového obrazu Spiša, jeho dejín a jeho kultúry. Teda tak, aby vyvolal záujem spoznať túto časť Slovenska na vlastné oči. Pozoruhodnosťou filmu bolo dôrazné používanie slovenských názvov. Aj keď, samozrejme, názov regiónu s voľakedy bohatým osídlením nemeckých kolonistov a ich potomkov zaznelo v nemčine, všetky miestne názvy či názvy pamiatok boli uvádzané dôsledne v slovenčine. Akurát s výslovnosťou Ž  na začiatku slova Žehra mal moderátor problém, no všetko ostatné z miestneho názvoslovia zvládol s obdivuhodnou slovenskou výslovnosťou.

  • LÁKADLÁ BRATISLAVY

Film o Bratislave nás zaviedol do chránených častí Martinského dómu, do historickej klenotnice. Medzi vzácne kalichy, ktoré boli darom habsburskej cisárovej a dodnes sa pri liturgiách používajú. Pôsobivý bol aj pohľad do  dlhých dejín vinárskeho rodu Hacajovcov. A cezeň na storočie osudov generácií slovenských vinohradníkov a vinohradov, na stále úspešnejší zápas o vlastné kvalitné vína. Rovnako ako aj na problémy s ubúdajúcimi výmerami vinohradov a poklesom obrábaných vinohradov. Reportáž vyvrcholila obrazmi Bratislavy,  jej historických miest, najmä centra Starého mesta, a tvrdením, že kto skutočne chce, môže pre seba objaviť pozoruhodné a okúzľujúce mesto na Dunaji a príjemné miesta v jeho okolí.

Film televízie ARTE je súčasťou celej série prírodopisných filmov z celého sveta a Slovensko sa ním dostalo do vzácne profesionálnej kolekcie. Filmy o spišskej klenotnici a o hlavnom meste Slovenska a jeho bezprostrednom okolí podali obraz plný sympatií a príťažlivých scenérií. Filmy boli určené pre diváka tak vo Francúzsku vo francúzskej verzii, ako aj v Nemecku, v Rakúsku a vo Švajčiarsku v nemeckej verzii. To si asi zaslúži aj našu pozornosť.

Dušan D. KERNÝ – Logo: TV ARTE



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.