Zármutok v radoch maďarských Slovákov

thumbnail

Tohto leta sa vo veku nedožitých šesťdesiatich šiestich rokov uzavrel životný príbeh Jozefa Havelku, významného slovenského aktivistu, dlhoročného starostu obce Mlynky (Pilisszentkereszt), zakladajúceho predsedu Združenia a regionálneho kultúrneho strediska pilíšskych Slovákov, poslanca Slovenskej samosprávy v Mlynkoch a Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku.

Narodil sa v Mlynkoch 28. septembra 1948 ako hrdý Slovák a celý život sa sebavedome hlásil k svojej slovenskosti. Usiloval sa urobiť všetko preto, „aby sa slovenská societa v Pilíši opäť dostala na miesto, ktoré jej historicky patrí“. Ako slovenský aktivista neúnavne pracoval na spomalení asimilácie našich krajanov v Maďarsku. Šestnásť rokov aktívne usmerňoval prácu obecnej samosprávy v Mlynkoch, v rokoch 1990 ‒ 1994 bol jej poslancom, v rokoch 1994 ‒ 2006 starostom, ktorý bol na tento post zvolený vždy ako slovenský kandidát. Celé desaťročia zužitkovával svoje skúsenosti aj v miestnej cirkevnej rade. Na čele azda najslovenskejšej obce v Maďarsku presadil slovenské tabule, pamätný park, miestne noviny, obnovu starých náhrobných kameňov, vydanie obecnej monografie a družobné styky s obcami na Slovensku. Bol predsedom združenia a regionálneho kultúrneho strediska pilíšskych Slovákov od jeho založenia v roku 1999 až donedávna. V najvyššom volenom zbore Slovákov v Maďarsku pôsobil od roku 1999, v rokoch 2003 ‒ 2007 pracoval aj ako predseda Integračného výboru Celoštátnej slovenskej samosprávy (CSS). Od roku 2003 z poverenia Valného zhromaždenia CSS zastupoval záujmy Slovákov v Maďarsku aj v Medzivládnej slovensko-maďarskej zmiešanej komisii pre cezhraničnú spoluprácu. Členom Zväzu Slovákov v Maďarsku bol od roku 1985. Tento nesmierne aktívny činiteľ verejného života Slovákov v Maďarsku, výnimočná osobnosť pilíšskych Slovákov, čestný občan obce Veľké Ludince (družobnej obce Mlynkov) bol ocenený Bronzovým krížom za zásluhy MR (2005) a Strieborným stupňom vyznamenania Ministerstva vnútra MR Za verejnú službu (2005).

Česť jeho pamiatke!

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.