Zažalujeme Európsku komisiu na Všeobecnom súde EÚ v Luxemburgu

thumbnail

Konsenzus zabil arogantný postoj mocných a veľkých. Slovensko sa bude brániť proti kvótam na prerozdelenie utečencov medzi jednotlivé členské krajiny Európskej únie. V súvislosti s väčšinovým rozhodnutím Rady ministrov vnútra krajín EÚ podá žalobu na Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu. Po zasadnutí vlády to oznámil jej predseda Robert Fico.

Podľa predsedu vlády Slovensko neimplementuje do svojej legislatívy prijatý záväzný právny akt. Dobrovoľne tak podstúpi infringement. Tak sa nazýva konanie proti členským krajinám v takýchto prípadoch. Premiér odsúdil, že sa o takej zásadnej otázke rozhodlo väčšinovým hlasovaním, a nie až na summite šéfov členských krajín, kde by muselo byť rozhodnutie prijaté konsenzom. „Aj v tom je veľká pridaná hodnota žaloby, ktorú ideme podať, veľká pridaná hodnota nášho odporu, že nemôžeme si dovoliť, aby Európa fungovala na princípe väčšiny proti menšine. Potom sme skončili,“ vyhlásil. Robert Fico sa chystá prísť aj s ďalšou kritikou súčasných pomerov v EÚ.

■ O NÁS BEZ NÁS

Alebo, prinajmenej, bez nášho súhlasu. Ministri vnútra EÚ aj napriek odmietavým postojom prijali predčasné (ešte pred rokovaním šéfov štátov) zásadné rozhodnutie o premiestnení stodvadsaťtisíc utečencov. Slovensku pridelili osemsto utečencov. Bez ohľadu na to, či niekto skúmal ich vôľu zostať trvalo na Slovensku. Diktát pochválil aj prezident USA. Barack Obama telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o riešení súčasnej utečeneckej krízy v Európe. „Obaja lídri sa zhodli na potrebe celoeurópskeho riešenia, v rámci ktorého všetky členské štáty EÚ akceptujú svoj spravodlivý podiel utečencov,“ uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

NIE DIKTÁTU!

Rozhodnutie o kvótach na pôde Európskej únie označil predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko za prelomový medzník. Podľa jeho slov prichádza obdobie, keď nám budú veci z EÚ diktované aj v tých oblastiach, v ktorých sme to doteraz nepredpokladali. „Kvóty sa stali symbolom arogancie, moci, výsmechu malým štátom v EÚ,“ komentoval rozhodnutie Andrej Danko. Preto vyzval na väčšiu jednotnosť v otázke kvót v rámci Slovenska. Vláda by podľa jeho slov mala naďalej trvať na svojom aktuálnom stanovisku. Prezident Andrej Kiska by podľa neho mal byť iniciatívnejší a zvolať okrúhle stoly politických strán či odborníkov.

■ STANOVISKO MATICE

„V zložitej situácii, v ktorej sa pod ťarchou prisťahovalekých vĺn ocitlo Slovensko, Európa a svet, Matica slovenská, nadväzujúc na osvedčené postoje počas celej svojej existencie, pociťuje povinnosť vysloviť podporu stanovisku vlády Slovenskej republiky k prisťahovaleckým kvótam. Oceňujeme postoj našich predstaviteľov, ktorý bráni tisícročné kresťanské tradície, na ktorých stojí a padá slovenský národ. Nie sme proti solidarite s prenasledovanými a trpiacimi, táto solidarita však v nijakom prípade nesmie spôsobiť ohrozenie našich koreňov. Považujeme za rozhodujúce, aby svet prioritne riešil príčiny krízy, ktorá zásadne mení civilizačné pomery v Európe,“ vyhlásil predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

■ PRVÉ DÔSLEDKY

Smrteľnú ranu dostalo aj zoskupenie krajín V4. Prvý raz v jeho hostórii neprejavilo jednotný postoj. Poľsko ako jeho člen hlasovalo za kvóty. A už sa objavil aj návrh na vylúčenie Smeru-SD zo Strany európskych socialistov. „Pretrvávajúca neochota prijať zodpovednosť a prejaviť solidaritu v rámci utečeneckej krízy kontrastuje s našimi hodnotami a politickým presvedčením,“ vyhlásil šéf frakcie Európskych socialistov v Európskom parlamente Gianni Pittella.

Ivan BROŽÍK – Karikatúra: Ľubomér KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.