Zázraky po septembrovej koaličnej rade nemajú konca

thumbnail

Štátna kasa vyvesila bielu vlajku, živnostníkom povolí slučku na krku. Zmeny v plánovaných odvodoch z dividend, vyšší odpočítateľný paušál pre živnostníkov, poriadky v exekúciách, to je len zopár, no mimoriadne dôležitých zásahov do pripravovanej legislatívy, ktorá bude už v roku 2018 upravovať podnikateľské prostredie na Slovensku. Schválila ich vláda a posúva ich poslancom parlamentu.

Najdôležitejšia informácia pre živnostníkov znie, že odpočítateľné paušálne výdavky sa vo vládnom návrhu vracajú na úroveň šesťdesiatich percent. Stane sa tak po piatich rokoch a vráti sa stav z obdobia ešte pred masívnym rušením živností. Treba tiež pripomenúť, že keď sa paušálne výdavky znižovali, živnostník pri rovnakom príjme zaplatil nielen vyššie dane, ale viac peňazí musel posielať aj zdravotnej a Sociálnej poisťovni. Ak by mala platiť aj (ekonomická) logika, potom po opätovnom zvýšení hranice paušálu na šesťdesiat percent, by mali odvody klesnúť. Zmeniť by sa mal aj nominálny strop. Kým doteraz bola suma paušálnych výdavkov ohraničená maximálnou hodnotou 5 040 eur ročne, po novom by to malo byť až dvadsaťtisíc eur ročne. Až po prerokovaní v parlamente bude jasné, v ktorom zdaňovacom období novela vstúpi do účinnosti.

■ ZMENY AJ V DIVIDENDÁCH

Pri dividendách sa ráta, že k zmenám dôjde v roku 2018. Budú sa týkať jednak výšky, ale aj obdobia ich vyplácania. Koaličná rada zrušila v návrhu zákona retroaktivitu, teda dividendy by sa nemali zdaňovať vyššou sadzbou za roky 2004 až 2016, ale až od roku 2017. Podstatná zmena je však v ich percentuálnej výške. Nová daň z dividend by totiž nemala byť doteraz plánovaných a publikovaných pätnásť percent, ale len sedem percent. Koaličná vláda premiéra Roberta Fica v súlade so svojím programovým vyhlásením súhlasila so znížením dane zo zisku firiem od budúceho roka na dvadsaťjeden zo súčasných dvadsaťdva percent. Lenže aj po tejto zmene bude u nás táto sadzba najvyššia v porovnaní s ostatnými bývalými „východnými“ krajinami.

■ BIČ NA HAZARD

Vláda v návrhu noviel zákonov, ktoré predloží parlamentu, navrhuje i zrušenie možnosti, aby výherné automaty mohli byť aj v krčmách či pohostinstvách. Po novom budú môcť byť iba v herniach a kasínach, ich počet nemôže byť nižší ako dvanásť, kým dnes je požiadavka na minimálny počet päť automatov. V tejto súvislosti je zaujímavý aj návrh zákona, ktorý zakáže poberateľom sociálnych dávok hrať na hazardných zariadeniach. Ak ho nebudú rešpektovať, dávky sa im vyplácať jednoducho nebudú.

■ ZDRAŽEJÚ POISTKY

Ak novely prejdú bez úpravy, budú poisťovne štátu platiť aj odvod osem percent z neživotného poistenia – tu ide o poistenie domácností, nehnuteľností, úrazové, cestovné poistenie, poistenie zodpovednosti a pod., to znamená, že možno očakávať, že poisťovne túto ťarchu prenesú v podobe zvýšených cien poistiek na svojich klientov. Dnes takýto odvod platia iba z povinného poistenia áut. Ďalšie zmeny sú pripravované aj v sociálnej oblasti, ale to už je samostatná téma. Tú by si mali sledovať najmä dohodári, ktorí súbežne poberajú sociálne dávky, a tí zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú ľudí na dohody.

Štefan ZLATOŠ – Ilustračné foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.