Žeby hrozili horšie časy?

thumbnail

Vláda vytvára nešpecifikovanú kľúčovú finančnú rezervu. Deficit verejných financií na Slovensku stále medziročne klesá – od hranice sedem percent v čase krízy majú štátni finančníci  v tomto roku ambíciu prelomiť hranicu dvoch percent, lenže k prebytku, ak sa nič nezmení, sa dostaneme až v roku 2019 namiesto plánovaného v roku 2017. Novinkou je rozpočtová rezerva, ktorú ministerstvo financií navrhlo vo výške sto miliónov eur. „Okrem mnohých iných rezerv tá kľúčová vo výške sto miliónov eur, dá sa povedať, je nepopísaná. Je určená na horšie časy alebo na financovanie projektov, o ktorých dnes možno ani nevieme,“ vysvetlil na rokovaní parlamentného výboru minister financií Peter Kažimír.

■ DÔVODY POSÚVANIA

 Opozičný poslanec Eugen Jurzyca kritizoval vládu za to, že vyrovnaný rozpočet plánuje dosiahnuť až v roku 2019. „Vláda aktívne odďaľuje vyrovnaný rozpočet. Mali by sme možnosť splniť ho v roku 2017 a bude to až v roku 2019. Vláda musí konsolidovať,“ povedal počas rokovania výboru. Toto rozhodnutie však politicky vysvetlil navrhovateľ štátneho rozpočtu s tým, že ide o povolebnú dohodu v koalícii a dodal:  „Deficit medziročne klesá. V minulom volebnom období sme ho ukotvili pod tromi  percentami, tento rok chceme prekonať hranicu dvoch percent, budúci rok sa priblížime k jednému percentu a následne v roku 2019 by sme mali mať prvýkrát v histórii prebytkový rozpočet,“ priblížil zámer kabinetu minister financií.

■ ROZDIELNE POHĽADY

Peter Kažimír tiež poukázal na to, že rozdiel medzi príjmami a výdavkami sa zmenšuje: „Nožnice sa zbližujú. Stúpajú celkové príjmy, kľúčovo preto, že sa krajine darí, rastie ziskovosť firiem, platia vyššie dane a finančná správa sa naučila lepšie vyberať dane. Výdavky síce tiež stúpajú, ale menej ako príjmy, len preto môžeme dosahovať menší deficit.“

Národná banka Slovenska však upozorňuje, že sa spomaľuje dynamika vývoja. Slovenská ekonomika v treťom štvrťroku 2016 podľa očakávaní spomalila na 0,7 percenta z 0,9 percenta v predchádzajúcom štvrťroku (mohli byť za tým investície a export), píše sa v komentári NBS. Spomalenie je jednak prejavom posteurofondového vytriezvenia a jednak odrazom mierneho ochladenia zahraničného dopytu.

■ SPOTREBA NERASTIE

Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) pokles investícií naznačujú práve slabé tržby stavebníctva v treťom štvrťroku. Kým váhavosť investorov pravdepodobne pretrváva, spotreba domácností by sa podľa PAS mohla rozbehnúť stabilnejším tempom. Pohľad na slabé maloobchodné tržby a nízke dovozy spotrebných predmetov však údajne nedáva vyhliadky na dynamizáciu spotreby. Aliancia za rýchlejším rastom zamestnanosti, než sa očakávalo, vidí silný rast v sektore služieb. V tomto odvetví sa dynamicky rozvíjajú najmä vysoko produktívne odvetvia, ako napríklad IT sektor, centrá korporátnych služieb, poradenstvo a podobne. Viaceré nadnárodné spoločnosti rozširujú v SR svoje aktivity práve v tomto segmente.

 Text a foto: Ivan BROŽÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.