Životná púť J. K. Viktorina od Zavaru po Vyšehrad

thumbnail

NAPÍSALI O NÁS

Za účasti pedagógov, študentov, priateľov a ďalších hostí v priestoroch Domu Matice slovenskej v Šuranoch pred pár dňami slávnostne pokrstili monografiu o živote a diele Jozefa Karola Viktorina s názvom Od Zavaru po Visegrád, ktorej autorkou je pedagogička a novinárka PaedDr. Helena Rusnáková. Slávnostný program spevom a hrou na gitare otvorila riaditeľka Domu Matice slovenskej v Šuranoch Mgr. Miroslava Kozárová. Najdôležitejšie udalosti zo života J. K. Viktorina v literárnom pásme predstavili študenti Obchodnej akadémie v Viktorin - štvorecŠuranoch Veronika Gábrišová, Adam Meško a Peter Ostrožlík. O podujatiach venovaných Viktorinovi, ktoré sa konali v minulých rokoch v maďarskom Vyšehrade, porozprávali PaedDr. Jana Garajová z MO MS v Nových Zámkoch a Ing. František Daniel, predseda OZ Za troma mostami v Nových Zámkoch. Po ich spomienkach nasledoval krst knihy. Sviatočným príhovorom a lupienkami kvetov knihu do čitateľského sveta uviedla Dr. Mária Liptáková a slávnostne ju odovzdala autorke; no nielen jej, ale symbolicky aj všetkým čitateľom. Na prvé „stretnutie“ s Viktorinom si potom zaspomínala i samotná autorka. Vďaka účasti na jednom podujatí vo Vyšehrade ju táto neprebádaná a u nás málo známa osobnosť natoľko zaujala, že sa pustila do skúmania starých dokumentov, až napokon vzniklo jej prvé dielko nazvané Búrlivý život J. K. Viktorina, kde dokumentárnou formou zachytáva fragmenty zo života tohto kňaza, literáta, vydavateľa, spoluzakladateľa Matice slovenskej a Spolku sv. Vojtecha. Prvé vydanie tejto skromnej monografie vydal MO MS v Nových Zámkoch a druhé OZ Za troma mostami.

I keď Viktorin prežil väčšiu čas života mimo slovenského prostredia, svojou činorodou prácou usilovne napomáhal rozvoj slovenskej kultúry. Úzko spolupracoval s významnými slovenskými osobnosťami – J. Palárikom, M. Hattalom, J. M. Hurbanom, A. Radlinským a ďalšími. Ako kultúrny činiteľ prispieval do Orla Tatranského a neskôr sa stal vydavateľom almanachov Concordia a Lipa. Vydával diela A. Sládkoviča, J. Hollého, J. Záborského.

Pri príležitosti sto deväťdesiateho výročia jeho narodenia (1822 ‒ 1874) konal sa v marci 2012 vo Vyšehrade Deň J. K. Viktorina, keď v rámci programu novozámockí matičiari a zástupcovia OZ Za troma mostami posypali Viktorinov hrob zeminou prinesenou z jeho rodného Zavaru (obec pri Trnave). O dva roky neskôr, v marci 2014, bola na budove základnej školy vo Vyšehrade odhalená jeho pamätná tabuľa. Obyvatelia tohto malého mestečka i blízkeho okolia nezabúdajú ani na aktivity Viktorina súvisiace so záchranou ruín tunajšieho hradu a sprístupnením cesty k nemu. Z vďaky tu v roku 1871 vybudovali chodník, ktorý pomenovali Viktorinova promenáda.

Pri príležitosti vydania knihy Od Zavaru po Visegrád Knižnica A. Bernoláka v Nových Zámkoch pripravila na 31. 1. 2014 literárne popoludnie, ktoré je venované predstaveniu tejto publikácie i autorkinmu životnému jubileu.

ZDROJ: [teraz.sk; 02/02/2015; Mgr. Marta Kasášová ; Zaradenie: Školský servis]

http://skolskyservis.teraz.sk/stredne-skoly/zivotna-put-j-k-viktorina-od-zava/16505-clanok.html

 Mgr. Marta Kasášová

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.